Kostfibre kan reducere risikoen for gigt

En fiberrig kost kan hæmme betændelse, som kan føre til gigtsygdomme forårsaget af monosodium urate (MSU) krystaller. 

 

En kost med et højt fiberindhold sætter gang i mikroorganismer i tarmen, som producerer kortkædede fedtsyrer, der sætter gang i neutrofilers programmerede celledød (apoptose) og opløser ​​inflammation. 

Neutrofiler er immunceller, der angriber bakterier i kroppen, men også kan være årsag til betændelse, som forårsager gigt eller anden inflammation.

Kostfibre findes udelukkende i grøntsager og frugter, og glider ufordøjede igennem mavetarmsystemet, men har vist sig at have betydning for tarmfloraens sundhed. 

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Leukocyte Biology, har stor betydning for behandlingen af ​​urinsyregigt og andre gigtformer.

"Ved at forstå den måde fødevarer interagerer med levende organismer, kan vi udvikle kostråd, der hjælper folk med sygdommen, samt deres helbred generelt," siger Mauro M. Teixeira fra Biologisk Institut ved Universidade Federal de Minas Gerais i  Brasilien.

Forskerne injicerede ​​MSU krystaller i knæene hos mus og gav dem derefter en fiberrig kost, der medførte at neutrofil-celler dør og bliver fjernet. Reduceringen af inflammation blev var ledsaget af en forøget af produktionen af ​​anti-inflammatoriske cytokiner i knæleddet, hvilket yderligere forhindrer knæskader og dysfunktion, konstaterer forskerne.

"Der er sket en eksplosion i vores forståelse af, hvordan mikrobiotaen i vores tarme og andre steder påvirker flere aspekter af vores immun- og metaboliske helbred," siger John Wherry, der er medredaktør på Journal of Leukocyte Biology.

"Denne undersøgelse viser hvordan reduktion af inflammation ved at påvirke kost og tarmsystemet kan have en dybtgående effekt på en inflammatorisk sygdom i leddene."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?