Skip to main content
Patienter med Alzheimers mister store dele af hjernen (til højre), men ser ud til at opbygge små fedtdepoter, som forskerne tror accelerer sygdommen eller måske er årsag til den.

Alzheimers-ofre har fedtdepoter i hjernen

Forskere er kommet tættere på en forklaring af Alzheimers efter at de har fundet ud af at afdøde patienter har fedtdepoter i hjernen.

{snippet start}

Dette gennembrud i forståelsen af en af de mest uhyggelig sygdomme åbner op for en ny vej i søgen efter en medicin til at helbrede eller bremse udviklingen af ​​Alzheimers sygdom.

"Vi fandt fedtsyreaflejringer i hjernen hos patienter, der døde af sygdommen, og hos mus, der blev genetisk modificeret til at udvikle Alzheimers sygdom. Vores eksperimenter tyder på, at disse unormale fedtdepoter kan være en udløsende faktor for sygdommen," siger Karl Fernandes, der er professor ved University of Montreal.

Over 47 mio. mennesker verden over har Alzheimers sygdom eller en anden form for demens, men trods årtiers forskning findes der kun medicin mod symptomerne, ligesom forskernes forståelse af sygdommen er sporadisk.

Men med den nye undersøgelse kan forskerne have fundet et afgørende spor til forståelsen og en mulig behandling.

Forskere forsøgte oprindeligt at forstå, hvorfor hjernens stamceller, som normalt hjælper med at reparere hjerneskade, ikke reagerer i forbindelse med Alzheimers sygdom.

Her blev ph.d.-studerende Laura Hamilton overrasket over, at finde fedtdråber i nærheden af stamcellerne på den indre overflade af hjernen hos mus som udviklede sygdommen.

"Det viste sig at Dr. Alois Alzheimer, der oprindelige opdagede sygdommen, selv havde bemærket tilstedeværelsen af ​​fedtsyre ophobninger i patienternes hjerner efter deres død, da han først beskrev sygdommen i 1906. Men denne observation blev affærdiget, og stort set glemt på grund af kompleksiteten af ​​fedtstoffers biokemi," siger Laura Hamilton.

Forværrer eller årsag til sygdommen

Forskerne undersøgte hjernerne hos ni patienter, der døde af Alzheimers sygdom og fandt betydeligt flere fedtdråber i forhold til fem sunde hjerner. Et team af kemikere fra University of Montreal anført af Pierre Chaurand brugte derefter en avanceret massespektrometriteknik til at identificere disse fedtdepoter som triglycerider, der var beriget med fedtsyrer, som også kan findes i animalsk fedt og vegetabilske olier.

"Vi opdagede, at disse fedtsyrer bliver produceret af hjernen og at de ophobes langsomt ved normal ældning, men at processen accelereres betydeligt i forbindelse med Alzheimers sygdom," forklarer Karl Fernandes.

Hos de mus, der var disponeret for sygdommen, konstaterede vi, at disse fedtsyrer ophobes allerede i løbet af to måneder, hvilket svarer til de tidlige tyvere hos mennesker. Derfor mener vi, at ophobning af fedtsyrer ikke er en følge, men snarere en årsag eller accelerator af sygdommen."

Heldigvis er der medicin, som kan hæmme det enzym, der producerer disse fedtsyrer. Disse molekyler, som er ved at blive testet i forbindelse med stofskiftesygdomme såsom fedme, kunne være effektive til behandling af Alzheimers sygdom.

{module also demens}

"Det lykkedes os at forhindre disse fedtsyrer fra at ophobes i hjernen på mus disponeret for sygdommen. Virkningen af ​​denne behandling i alle aspekter af sygdommen er endnu ikke klar, men vi konstaterede at det markant øgede stamcelle-aktiviteten," fortæller Karl Fernandes.

"Det er meget lovende, fordi stamceller spiller en vigtig rolle i læring, hukommelse og regenerering."

Resultaterne underbygger hypotesen om, at Alzheimers sygdom er en metabolisk sygdom i hjernen, lidt ligesom fedme eller diabetes er perifere stofskiftesygdomme.

Karl Fernandes forskerhold fortsætter deres eksperimenter for at undersøge, om denne nye metode kan forhindre eller forsinke problemer med hukommelse, indlæring og depression forbundet med sygdommen.

Alzheimers, fedt