Skip to main content
Når du danser bruger du både din koordineringsevne og krop samtidig. Danser du jævnligt kan det reducere din risiko for Alzheimers demens, viser den nye undersøgelse.

Dans din risiko for Alzheimers væk

En tur på dansegulvet med din partner kan beskytte dig mod demens som følge af Alzheimers.

{snippet start}

En ny undersøgelse fra UCLA Medical Center og University of Pittsburgh viser nemlig, at fysisk aktivitet kan forbedre hjernens volumen og reducere risikoen for Alzheimers med 50 procent.

Undersøgelsen er den første til at vise, at stort set alle typer af fysisk aktivitet kan forbedre hjernens struktur og reducere Alzheimers risiko.

Resultaterne er baseret på den 30-årige Cardiovascular Health Study med i alt 876 deltagere fra fire områder i USA, der fik undersøgt deres hukommelse og fysiske aktivitet gennem spørgeskemaer. De gennemsnitligt 78 år gamle deltagere fik også lavet MRI scanninger for at måle størrelsen af deres hjernestrukturer - inklusive dem, der er afgørende for hukommelsen og Alzheimers - som hippocampus.

Forskerne sammenlignede deltagernes hjernestørrelse med deres aktivitetsniveau baseret på en omregning af deres oplysninger om fysisk aktivitet til kilokalorier, som viser deres energiforbrug.

Fysisk aktivitet var opgjort på basis af Minnesota Leisure-Time Activities spørgeskema, som viser hvor ofte og hvor længe deltagere har brugt på 15 forskellige fritidsaktiviteter i de foregående to uger. Disse aktiviteter består af svømning, vandreture, aerobic, jogging, tennis, racquetball, gåture, havearbejde, græsslåning, rivning, golf, cykling, dans,gymnastik og motionscykling. Besvarelser af spørgeskemaet ved undersøgelsens start i 1989 blev sammenlignet med de nye besvarelser i 2014.

Resultaterne af analysen viste, at øget fysisk aktivitet var forbundet med større hjernevolumen i frontale, temporale og parietale lapper herunder hippocampus.

{module also motion}

Denne øgede fysiske aktivitet medførte en reduktion i deltagernes risiko for Alzheimers demens med 50 procent. Af de omkring 25 procent af deltagerne, som havde mild kognitiv svækkelse, som kan udvikle sig til Alzheimers, øgede den fysiske aktivitet også deres hjernevolumen.

"Dette er den første undersøgelse, hvor vi har været i stand til at forbinde fordelen ved forskellige former for fysisk aktivitet med reduktionen af ​​Alzheimers risiko og bedre hjernevolumen i en undersøgelse med så mange deltagere," siger dr. Cyrus A. Raji fra UCLA og hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Alzheimers Disease.

{module also demens}

"I øjeblikket er livsstilsændringer som øget motion den mest lovende behandling mod Alzheimers sygdom. Dette er en skelsættende undersøgelse, der forbinder motion til stigninger i den grå substans og den viser at man kan sammenligne livsstilsændirnger med objektive biologiske målinger," siger George Perry, der er chefredaktør på Journal of Alzheimers Disease.