Skip to main content

Vestlig kost øger måske risikoen for Alzheimers

{snippet modul199}
 
{module 187}

Forskerne har fundet ud af, at mus, der udsættes for nogle af de kemikalier, der er i den mad, vi spiser i den vestlige verden, har øget risiko for at få for Alzheimers sygdom. Om det også gælder for mennesker er endnu uvist, men noget tyder på det.

Den kost, vi spiser i vesten, ser ud til at fremme udviklingen af Alzheimers hos mus. Hvorvidt det også gælder mennesker er dog endnu uvist, men noget tyder på det.

I en ny undersøgelse har forskerne fundet ud af, at når de tilføjer specielle kemiske forbindelser kaldes AGEs i kosten hos mus, så udvikler de større mængder af beta-amyloid i hjernen. Beta-amyloid er det protein, der fremmer plague i hjernen, som ses hos mennesker med Alzheimers sygdom.

Dertil kommer, at musene også udvikler problemer med bevægelse og hukommelse sammenlignet med mus, der får en kost med lave niveauer af AGEs.

De kemiske stoffer, AGEs,  er naturligt til stede i små mængder i det menneskelige legeme, siger dr. Helen Vlassara fra Mount Sinai School of Medicine i New York City. Men man kan også indtage de kemiske forbindelser gennem fødevarer, især animalske produkter fremstillet ved høj varme. De omfatter stegt, grillet eller kogt kød og mejeriprodukter, der er pasteuriseret eller steriliseret.

"Vi indtager disse giftstoffer i store mængder i løbet af et liv,” siger Vlassara.

Med alderen fremmer giftstofferne kronisk betændelse i kroppen, som også er involveret i mange sygdomsprocesser, herunder Alzheimers.

De nye resultater er offentliggjort i Proceedings of National Academy of Sciences.

Tænk før du spiser

Men hvordan virker kemikalierne på mennesker? For at få en idé om det, fulgte forskerne 93 voksne i alderen 60 år og ældre, som afgav blodprøver og udfyldte et standardiseret spørgeskema, som lægerne bruger til screening for demens.

Forskerne fandt, at personer med højere blodindhold af AGEs havde en tendens til at vise et større dyk i mental skarphed i løbet af ni måneder.

"Vi har dog brug for større, velkontrollerede studier for at identificere en sammenhæng mellem kosten og mental habitus,” siger dr. Jeremy Koppel, der er geriatrisk psykiater og forsker ved Feinstein Institute for Medical Research i Manhasset, NY

Vlassara er enig, men siger, at man ikke behøver at vente på flere forskningsresultater, fordi man allerede nu ved, at vi alle bør spise flere plante-baserede fødevarer.

"Du behøver ikke at blive vegetar, men du bør være opmærksom på, hvad du spiser, og hvordan du tilbereder din mad," siger Helen Vlassara

Hun anbefaler, at man bruger mindre varme og mere vand, når man laver mad f.eks. ved at braisere og dampe maden.