Hjerteflimmer øger både risikoen for øvrige hjertekar-problemer og tidlig død hos kvinder.Hjerteflimmer øger både risikoen for øvrige hjertekar-problemer og tidlig død hos kvinder.

Hjerteflimmer er farligere for kvinder

En uregelmæssig hjerterytme, der også kendt som atrieflimren, øger risikoen for hjertesygdom og død mere hos kvinder end hos mænd.

 

Det viser en ny undersøgelse fra et internationalt team af forskere fra bl.a. University of Oxford, University of Sydney og University of Toronto, der er offentliggjort i The BMJ.

Atrieflimren (AF) er generelt forbundet med en højere risiko for slagtilfælde og død og anslået 33,5 millioner mennesker er ramt med en dødelighed på 1,7 per 100.000 mennesker. Forekomsten er stigende i både udviklede lande og udviklingslande.

Nyere undersøgelser har vist, at mænd og kvinder har forskellig risiko for hjertekarsygdomme - det gælder bl.a. hvordan diabetes og rygning påvirker risikoen.

Derfor satte forskerne sig for at vurdere om der var en kønsforskel på sammenhængen mellem atrieflimmer og hjertekar-sygdom og død.

I en metaanalyse af 30 undersøgelser, der er offentliggjort i perioden januar 1966 og marts 2015 analyserede de data med over 4 millioner deltagere.

Alle undersøgelser havde som minimum 50 deltagere med AF og 50 uden AF og havde opgjort kønsrelaterede sammenhænge mellem AF og død af alle årsager, kardiovaskulær mortalitet, slagtilfælde, hjertetilfælde - herunder hjertedød og ikke-dødelig myokardieinfarkt - og hjertesvigt.

Kvinder viste sig at have en 12 procent højere relativ risiko for død af alle årsager og en meget stærkere risiko for slagtilfælde, kardiovaskulær mortalitet, hjertetilfælde og hjertesvigt.

Resultaterne viser at der er behov for at udvikle ​​en specifik risikovurdering for AF hos kvinder og en mere aggressiv behandling af risikofaktorer hos kvinder.

Tags: kønsforskelle, hjerteflimmer

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?