Skip to main content
Omkring 750 kvinder bliver årligt ramt af kræft i livmoderen, men risikoen kan reduceres markant.

7 råd mod livmoderkræft

Livmoderkræft er ligesom andre kvindelige kræftformer påvirket af dit østrogen-niveau, men adskillige undersøgelser viser, at du selv kan gøre meget for at reducere risikoen.

{snippet start}

Langt de fleste af de omkring 750 årlige nye tilfælde af livmoderkræft opstår efter overgangsalderen, men omkring 20-25 kvinder rammes årligt før de er fyldt 45 år. Risikoen stiger konstant op til kvinder bliver omkring 75 år.

Kvinder, der har fået tidlig menstruation har en forhøjet risiko for sygdommen og risikoen bliver endnu større med en sen overgangsalder, fordi disse kvinder vil være udsat for et højt østrogen-niveau i en længere periode af deres liv.

Overlevelsen efter livmoderkræft er relativ god med en overlevelsesprocent efter fem å på 83 procent.

Men du kan reducere risikoen for overhovedet at blive ramt af sygdommen ved at følge en række vigtige råd.

1. Middelhavskost

En italiensk undersøgelse i 2015 viste at jo mere kvinder fulgte en kost, der mindede om kosten i Middelhavsområdet, des mindre var deres risiko for at blive ramt af endometriekræft, kræft i livmoderens slimhinde, der er den mest udbredte form for livmoderkræft.

De deltagere, der spiste flest grøntsager, frugter og nødder, bælgfrugter, korn og kartofler, fisk og enkeltumættet fedt som olivenolie samt mindst mælk og rødt kød havde en 57 procent mindre risiko for livmoderkræft.

2. Drop colaen

En undersøgelse fra 2013 viste at risikoen for livmoderkræft, der er østrogen-afhængig, steg for hver sodavand kvinder drak. Årsagen er formentlig det høje sukkerindhold, som øger risikoen for fedme, der har vist sig at påvirke den østrogen-relaterede livmoderkræft.

3. Drik kaffe

I 2013 viste en undersøgelse fra American Institute for Cancer Research (AICR), at risikoen for livmoderkræft faldt med syv procent, hvis kvinder drak en kop kaffe dagligt. Også koffeinfri kaffe viste sig at have effekt, hvilket tyder på at det er kaffens antioxidanter, der har betydning for risikoen. Andre undersøgelser har vist 3-4 kopper kaffe reducerer risikoen med omkring 20 procent.

4. Spis de rigtige kulhydrater

Undersøgelsen fra American Institute for Cancer Research i 2013 viste også, at kvinder, der spiste de rigtige kulhydrater med en lav glykæmisk belastning, havde en markant bedre chance for at undgå livmoderkræft.

Glykæmisk belastning (forkortet GL - glycemic load - på engelsk) er en point-udregning af hvor meget et gram kulhydrater i maden forøger blodsukkeret - glukosen. En 250 ml cola får eksempelvis 16 proint, mens en tilsvarende tomatjuice kun får 4 point. De bedste kulhydrater, at spise er frugter, fuldkorn, bønner og nødder, mens alm. pasta, hvide ris, kartofler og tørrede frugter er blandt de mest belastende for blodsukkeret.

Undersøgelsen viste at for hver 50 point, man indtager per dag, stiger risikoen for livmoderkræft med 15 procent.

{snippet pagead}