Dårlig tandhygiejne øger risikoen for brystkræft

Paradentose øger ikke bare risikoen for hjertesygdom, slagtilfælde og diabetes, men også risikoen for brystkræft.

 

Det viser en ny undersøgelse fra bl.a. University at Buffalo baseret på data fra Women 's Health Initiative observationsstudie, der har deltagelse af 73.737 kvinder i overgangsalderen.

Tidligere forskning har fundet forbindelser mellem paradentose og kræft i mundhule, spiserør, hoved og hals, bugspytkirtlen og lungerne, så forskerne ønskede at undersøge om der var nogen sammenhæng med brystkræft.

26,1 procent af deltagerne i undersøgelse havde varierende grader af paradentose. Da tidligere undersøgelser har vist, at ​​paradentose i et vist omfang skyldes rygning, blev kvinderne opdelt efter om de havde røget eller stadig ryger.

Efter en gennemsnitlig periode på 6,7 år blev 2,124 kvinder diagnosticeret med brystkræft, men risikoen for brystkræft var 14 procent højere hos kvinder, der havde paradentose.

Blandt de kvinder, der var holdt op med at ryge inden for de sidste 20 år, havde deltagere med paradentose en 36 procent højere risiko for brystkræft. Kvinder, der stadig røg havde en 32 procent højere risiko, hvis de havde paradentose. Kvinder, der aldrig havde røget, og var stoppet med at ryge for mere end 20 år siden, havde en hhv. 6 procent og 8 procent øget risiko for brystkræft hvis de havde paradentose.

"Vi ved, at bakterierne i munden hos ​​nuværende og tidligere rygere, der er holdt op for nylig er forskellige fra dem i munden på ikke-rygere," forklarer undersøgelsens hovedforfatter, professor Jo.L. Freudenheim.

En mulig forklaring på sammenhængen mellem paradentose og brystkræft er, at mundens bakterier trænger ind i kroppens kredsløb og i sidste ende påvirker brystvæv. Der kræver dog yderligere undersøgelser for at fastslå en årsagssammenhæng, understreger Freudenheim.

Tags: rygestop, brystkræft

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?