Skip to main content

Stof i broccoli kan bremse spredning af aggressiv bryskræft

Et stof i broccoli og flere andre grøntsager og urter kan dræbe brystkræftceller og bremse spredning via metastaser.

{snippet start}

Det viser forsøg med stoffet luteolin, der er et naturligt stof, som findes i urter som timian og persille og grøntsager som selleri og broccoli.

Forskerne fra University of Missouri testede stoffet på celler fra kvinder med såkaldt triple-negativ brystkræft, der er en særligt genstridig kræftform, som er årsag til 15-20 procent af alle brystkræfttilfælde og ofte metastaserer til andre dele af kroppen. 

"Triple-negativ brystkræft er kræftceller, som mangler tre receptorer, der kan rammes af kemoterapi. På grund af denne mangel på receptorer kan almindelige kræftmidler ikke finde cellerne, og lægerne skal derfor behandle kræften med ekstremt aggressive og meget giftige behandlinger," siger Salman Hyder, der er professor i tumorangiogenese og biomedicinsk videnskab.

"Kvinder med denne form for brystkræft udvikler også ofte metastatiske skader, der stammer fra resistente celler. Derfor leder vi efter behandlinger, der er mere effektive mod denne dødelige form for kræft hos kvinder."

Hyder og hans forskerteam har fokuseret på det naturligt forekommende, ikke-giftige plantestof, luteolin, der tidligere har vist sig effektiv mod flere former for kræft. 

{module also mad}

Ved at lade triple-negative brystkræftceller fra kvinder vokse i mus kunne forskerne teste luteolin uden risiko for kvinder. I den første serie af tests fandt forskerne, at luteolin hæmmede metastaser fra den triple-negative kræft i lungerne hos berørte mus.

"Mus udsat for menneskelige triple-negative brystkræftceller oplevede signifikant reduceret metastatisk vækst i deres lunger efter at være behandlet med luteolin," siger Hyder. 

"I næsten alle tilfælde oplevede musene heller intet vægttab, hvilket betyder at luteolin ingen giftvirkninger har. Denne planteforbindelse er både sikker og effektiv," siger han.

Hyder viste også at luteolin bremsede de triple-negative brystkræftceller i at sprede sig til hele kroppen.

"Triple-negative brystkræftceller er meget mobile i kroppen, hvilket hjælper dem til at metastasere til andre organer i hele kroppen," siger Hyder.

"Men vi fandt, at luteolin både hæmmer metastaser og også kan dræbe kræftceller. Vi mener, at forsøgene bør medføre yderligere undersøgelse af luteolin som et anti-metastatisk middel, der kan bruges til at bekæmpe triple-negativ brystkræft og dens metastaser."

{module also brystkræft}

Hvis yderligere forsøg viser samme positive resultater inden for de næste par år, vil forskerne bede myndighederne om at kunne begynde på at udvikle et lægemiddel til mennesker og lave egentlige undersøgelser med midlet på kvinder med triple negativ brystkræft.