Spis kylling og undgå brystkræft
Kylling og andet fjerkræ mindsker risikoen for brystkræft markant hos kvinder i overgangsalderen.
Det viser en gennemgang af helbredet for omkring 88.000 kvinder, der tilbage i 1991 blev tilmeldt den såkaldte Nurses Health Study II, hvor de jævnligt har udfyldt spørgeskemaer om deres spisevaner.
Kvinderne var ved indlemningen i undersøgelsen mellem 25 og 46 år og nu 23 år senere har forskere fra bl.a. Harvard School of Public Health og Department of Medicine, Brigham and Women’s Hospital samt Harvard Medical School gennemgået deres lægejournaler for at finde tilfælde af brystkræft.
I den mellemliggende periode identificerede forskerne 2.830 tilfælde af brystkræft, som de sammenlignede med spisevanerne fra de udfyldte spørgeskemaer.
Undersøgelsen viste at kvinder, der spiste meget rødt kød, især fra forarbejdet kød som for eksempel pølser, skinke og bacon havde en 22 procent øget risiko for at udvikle brystkræft.
Risiko reduceret med en fjerdedel
Deres undersøgelse viste samtidig at for hver ekstra servering af rødt kød pr. dag medførte en øget risiko på 13 procent for brystkræft. Risikoen steg mest hos kvinder før overgangsalderen, hvor den øgedes med 12 procent pr. dag, mens risikoen kun steg med 8 procent hos postmenopausale kvinder.
Til gengæld viste deres skøn en markant lavere risiko for brystkræft hos postmenopausale kvinder med højere forbrug af fjerkræ.
Ved at erstatte en daglig portion rødt kød fra køer, svin eller lam med en portion fjerkræ reducerede kvinder generelt risikoen for brystkræft med 17 procent, men efter overgangsalderen blev risikoen for brystkræft reduceret med hele 24 procent.
Desuden viste forskernes tal at kvinder, der istedet for at spise en portion rødt kød dagligt spiser en portion kombinerede bælgfrugter, nødder, fjerkræ og fisk havde en 14 procent lavere risiko for brystkræft.