Overvægtige lungepatienter lever længere

 

Fedme og overvægt viser sig i en ny undersøgelse at beskytte mod tidlig død på grund af forhøjet blodtryk i arterierne til lungerne.

Overvægt har i flere tidligere undersøgelser vist sig at beskytte mod tidlig død og er kendt som fedme-paradokset. Undersøgelser har ligefrem vist at hvis lettere overvægtige taber sig massivt efter at de har passeret de 50 år, så stiger deres dødelighed.

"Fedme-relaterede sygdomme, især fedme hypoventilations syndrom, KOL og søvnapnø, kan spille en rolle i udviklingen af pulmonal hypertension (forhøjet blodtryk i lungepulsåren, red.), så derfor undersøgte vi, om de beskyttende virkninger af fedme, der ses hos patienter med hjerteinsufficiens, også beskytter disse patienter," siger dr. Jose Caceres fra Jacobi Medical Center/Albert Einstein College of Medicine i Bronx, NY.

"I vores undersøgelse af mere end tusind patienter med markant pulmonal hypertension, fandt vi, at et højere BMI var forbundet med en reduceret risiko for død," fortæller en anden af forskerne dr. M. Khalid Mojadidi.

Markant nedsat dødsrisiko

Undersøgelsen blev præsenteret på American Thoracic Society International Conference 2014.

Undersøgelsen omfattede 1137 patienter med markant pulmonal hypertension (et systolisk blodtryk i lungepulsåren på > 60 mmHg), herunder 361 med en normal BMI (gruppe A), 639 med overvægt (gruppe B) og 137 med sygelig fedme (gruppe C).

Et års dødelighed var 34,1% i gruppe A, 22,8 % i gruppe B, og 12,4% i gruppe C, hvilket betyder at risikoen for at dø i løbet af et år for normalvægtige er næsten tre gange så høj som for sygeligt fede. Det samme gjaldt også efter at lægerne havde taget højde for andre risikofaktorer. Patienternes genindlæggelsesfrekvens adskilte sig ikke fra hinanden.

"Fedme-paradokset forekommer også hos patienter med signifikant pulmonal hypertension," konstaterer undersøgelsens hovedforfatter Dr. Ronald Zolty.

"En mulig mekanisme bag dette fænomen er forhøjede niveauer af serum-lipoproteiner (eksempelvis dårligt eller godt kolesterol), der er forbundet med øget kropsfedt, som kan spille en rolle i at neutralisere cirkulerende gifte og inflammatoriske proteiner."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?