Skip to main content

Fedme kan føre til tyktarmskræft

{snippet modul199}
 
{module 187}

Fedme, snarere end kost, forårsager ændringer i tyktarmen, der kan føre til kræft.

Det viser en ny undersøgelse fra National Institutes of Health i USA. Selv om undersøgelsen kun er foretaget blandt mus, så styrker konstateringen anbefalingen om, at kaloriekontrol og hyppig motion ikke alene er nøglen til en sund livsstil, men også kan være med til at sænke risikoen for tyktarmskræft, der er en hyppig årsag til kræft-relaterede dødsfald.

De to forskere, Paul Wade og Thomas Eling fra National Institute of Environmental Health Sciences, har gjort opdagelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Cell Metabolism.

En del videnskabelig litteratur har tidligere påpeget, at mennesker, der er overvægtige, er disponeret for en række kræftformer, især tarmkræft. For bedre at forstå processerne bag har de to forskere fodret to grupper mus med en kost, hvor 60 pct. af kalorierne kom fra svinefedt. Den første gruppe mus fik en human version af et gen kaldet NAG-1, som har vist sig at beskytte mod tyktarmskræft i andre gnavere. Den anden gruppe fik ikke NAG-1-genet.

Studiet viste, at NAG-1 mus ikke tog på i vægt efter at have spist en fedtrig kost, mens mus, der manglede NAG-1-genet blev buttede. Og forskellen mellem de to grupper var slående.

Hurtig kræftudvikling

Forskerne bemærkede en anden slående forskel mellem de to grupper af dyr.

"De fede mus havde nogle molekylære signaler i deres tarme, der førte til udviklingen af kræft, mens NAG-1 musene ikke havde de samme indikatorer," siger Thomas Eling.

Wade forklarer, at molekyle mønstrene i de overvægtige mus og i de tynde NAG-1-mus var drastisk forskellige, og at mønstrene fra de fede mus lignede dem, der var i mus med tarmkræft. Musenes ekstra vægt syntes også at aktivere flere gener, der er forbundet med udviklingen af tarmkræft.

"Eventuelle allerede eksisterende tarmlæsioner i disse dyr var mere tilbøjelige til at udvikle sig hurtigt til maligne tumorer. Det samme kan ske hos mennesker."

Wade og Eling ønsker at finde ud af, præcis hvordan fedme får kroppen til at udvikle tyktarmskræft. De hælder til, at det kan være fedtceller, der udløser en tumor, men der er mange flere muligheder. Finder de løsningen håber de, at medicinalindustrien kan udvikle en medicin, der kan hindre mennesker i at få tyktarmskræft.