Tarmbakterier kan øge din risiko for at blive blind

Kosten kan øge eller reducere din risiko for udviklingen af øjensygdommen våd AMD, som er en af hovedårsagerne til blindhed i alderdommen.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Montreal, hvor forskere har undersøgt hvordan gener i tarmene påvirker risikoen for at udvikle sygdommen - blandt andet ved at transplantere afføring fra raske mus til mus med øjenlidelsen.

AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration) er hovedårsag til blindhed i Danmark og den vestlige verden. Hvert år rammes ca. 3.000 danskere af øjensygdommen og omkring 10 procent over 60 år menes at være ramt.

AMD er kendetegnet ved en forhøjet immunrespons og fedtaflejringer på bagsiden af ​​øjet samt ødelæggelse af nerveceller. En særlig form er våd AMD, hvor nye blodkar er så skrøbelige, at de lækker blod, hvilket er årsagen til den våde betegnelse. Selv om denne form kun tegner sig for omkring 10 procent af tilfældene er våd AMD hovedårsagen til blindhed.

Selv om mange genetisk undersøgelser af AMD har identificeret flere gener, der øger risikoen for AMD har man ikke fundet et enkelt gen, der er ansvarligt for udvikling af sygdommen. Hos mænd synes især rygning og mavefedt at øge risikoen, men hvorfor er ikke klart. 

Men ifølge den nye undersøgelse kan ændringer i tarmens bakteriekultur forårsaget af for eksempel en fedtrig kost medføre en langsigtet inflammation i hele kroppen og i sidste ende fremme sygdomme som våd AMD. 

Blandt ​​eksperimenterne i undersøgelsen var at forskerne transplanterede muselort fra mus, der fik en normal kost til mus som havde fået en fedtrig kost, hvilket medførte en signifikant forbedring af udviklingen af våd AMD.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
På lang sigt er der måske ikke noget at grine af.
Overgangsalder | jan 29, 2015

Makeup kan fremrykke overgangsalder med fire år

Amerikanske forskere har fundet frem til 15 stoffer, der er almindelige i kroppen hos…

"Vores undersøgelse tyder på, at en kost rig på fedt ændrer tarmens bakteriekultur på en måde, der forværrer våd AMD," siger dr. Przemyslaw (Mike) Sapieha, der var chefforkser på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet EMBO Molecular Medicine.

"At påvirke de forskellige mikrober i din tarm enten gennem kosten eller på anden måde kan således påvirke risikoen for at få AMD og undviklingen af denne blindende sygdom," siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?