Skip to main content

Spis sundere og undgå høretab

Vil du undgå at blive ramt af nedsat hørelse skal du spise sundt med fokus på fisk og grønt.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Brigham and Women's Hospital, hvor forskere har undersøgt data fra over 70.000 kvinder i den store såkaldte sygeplejerske-undersøgelse, Nurses Health Study II, der har fulgt kvinderne siden 1991.

Høretab påvirker cirka 800.000 danskere. Noget tyder på, at kosten kan påvirke risikoen for høretab og derfor haridligere undersøgelser set på hvordan specifikke næringsstoffer påvirker risikoen, men forholdet mellem den samlede kost og risikoen for at udvikle høretab står uklart.

I den nye undersøgelse så forskerne derfor på sammenhængen mellem tre forskellige diæter og risikoen for at udvikle høretab:

  • AMED (Alternativ Middelhavsdiæt )
  • DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)
  • AHEI-2010 (Alternativ Healthy Eatingt Index-2010)

"Interessant nok bemærkede vi, at de, der samlet set spiser en sund kost, havde en lavere risiko for moderat eller alvorligt høretab," siger dr. Sharon Curhan, der er førsteforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Journal of Nutrition den 11. maj.

"At spise godt bidrager til et generelt godt helbred, og det kan også være medvirkende til at reducere risikoen for høretab."

Forskerne indsamlede detaljerede oplysninger om deltagernes diæt hvert fjerde år og fandt ud af, at kvinder, hvis kostvaner næsten lignede AMED- eller DASH-diæterne, havde en ca. 30 procent lavere risiko for moderat eller alvorligt høretab sammenlignet med kvinder, hvis diæt lignede disse diæter mindst.

Desuden viser resultaterne i en undergruppe på over 33.000 kvinder, for hvilke der er indsamlet detaljerede høre-information, at størrelsen af ​​den reducerede risiko kan være endnu større og også kan gælde for AHEI-2010.

AMED-kosten, som tager udgangspunkt i Middelhavsdiæten, omfatter ekstra jomfruolivenolie, korn, bælgfrugter, grøntsager, frugt, nødder, fisk og moderat indtagelse af alkohol.

DASH-kosten, som er beregnet til folk med højt blodtryk, har et højt indhold af frugt og grønt samt lavt fedtindhold og lavt natriumindhold.

AHEI-2010-kosten har fællestræk med AMED og DASH.

I løbet af en 22 års opføælgningsperiode blev der rapporteret 2.306 tilfælde af moderat eller alvorligt høretab. Risikoen for høretab hos de kvinder, der i højeste grad fulgte AMED-diæten var 30 procent lavere, mens den var 29 procent lavere for de kvinder, der fulgte DASH-diæten sammenlignet med de kvinder, der mindt fulgte diæterne.