Skip to main content

Derfor er mænds større

{snippet modul199}
 
{module 187}

Mænd har større behov for ilt end kvinder på grund af forskellig kropsbygning og fordeling af fedt og muskler.

Derfor har mænd i gennemsnit en 10 procent større næse, konkluderer forskere fra University of Iowa i USA, hvor de har fulgt udviklingen af 38 personers næser gennem over 20 år fra 3-års alderen til midt i tyverne.

Og forskerne bemærkede tydelige kønsforskelle i udviklingen, der kulminerede i 11-års alderen, hvor drenges næser voksede mere end pigers.

Men forskerne konstaterede tydelige forskelle under puberteten, hvor drengene fysiologisk set begynder at udvikle mere muskelmasse, mens pigerne udvikler mere fedtmasse. Tidligere forskning har vist, at cirka 95 procent af drenges kropsvægt i puberteten kommer fra fedtfri masse, sammenlignet med kun 85 procent hos pigerne.

Forskerne mener at forskellen i næse størrelse skyldes de forskellige energibehov: Mænds større muskelmasse kræver mere ilt til muskelvæv vækst og vedligeholdelse. Større næser betyder at de kan indånde mere ilt, der kan transporteres med blodet ud til musklen.

Mindre lunger

Hidtil har det kun været en tese baseret på få og små studier, men den nye undersøgelse er den første, langvarige undersøgelse, der viser en sammenhæng mellem mænds og kvinders kropsbygning og næsestørrelse.

"Vi har vist, at efterhånden som drenge og piger vokser, udvikler drengene en større næse ligesom det basale stofskifte og daglige energibehov i teenageudviklingen," siger Nathan Holton, assisterende professor på College of Dentistry og hovedforfatter på artiklen, der er offentliggjort i American Journal of Physical Anthropology.

Resultatet forklarer også, hvorfor vores næser er mindre end fortidsmenneskers som nandertalerne. Grunden er at vore fortidige fætre havde mere muskelmasse, og dermed havde brug for større næser for at bevare muskelmasse. Moderne mennesker har mindre muskelmassen, hvilket betyder at vi kan klare os med mindre næser.

Også ribben og lunger er mindre hos moderne mennesker, hvilket styrker idéen om, at vi ikke har brug for så meget ilt for at klare os.

"Alt dette fortæller os fysiologisk hvordan moderne mennesker har ændret sig fra deres forfædre."

Forskerne resultater er baseret på studier af 38 drenge og piger af europæisk afstamning i en undersøgelse kaldet Iowa Facial Growth Study, hvor deltagerne er blevet fulgt fra 3-års alderen til midten i 20erne.