Hormonbehandling kan tilsyneladende sikre at dine muskelceller ikke forfalder så hurtigt med alderen.Hormonbehandling kan tilsyneladende sikre at dine muskelceller ikke forfalder så hurtigt med alderen.

Hormonbehandling styrker dine muskler

 

Hormonbehandling viser sig nu at gavne musklerne hos kvinder efter overgangsalderen.

De senere mange år har dårlig omtale af hormonbehandling i forbindelse med overgangsalderen fået mange kvinder til at droppe hormonerne og i stedet leve med symptomerne.

Men nu giver et nyt studie årsag til endnu en overvejelse. Tidligere undersøgelser af kvinders gåtempo og hoppehøjde har antydet, at hormonbehandling begrænser den aldersbetingede nedbrydning af muskelmassen og musklernes styrke.

Men det nye studie, der er offentliggjort i The Journal of Physiology, viser som det første, hvad der sker helt ned på celle- og molekyle niveau. Forskerne undersøgte enæggede tvillinger, der var forbi overgangsalderen, og hvor kun den ene af dem fik hormonbehandling. Her kunne de så udelukke genetiske forskelle, og på det grundlag undersøge musklerne ved biopsier.

Øget muskelfunktion

Dr. Lars Larsson, fra Uppsala Universitet i Sverige, som var leder af studiet, siger, undersøgelsen viste, at musklerne hos kvinder i hormonbehandling havde større styrke, fordi forskerne kunne måle en højere maksimumstyrke end hos ikke-hormonbrugere. Han mener, at hormonbehandling, i hvert fald delvist, begrænser musklernes aldersbetingede nedbrydning. Resultaterne er signifikante.

"Hos de kvinder, der er i hormonbehandling, optimeres cellernes transport af proteiner," som fører til øget muskelfunktion, siger han.

Fald og faldrelaterede skader er udbredt blandt ældre mennesker med betydelige konsekvenser for samfundet og den enkelte, og kvinder påvirkes mere end mænd på grund af stadig lavere produktion af kvindeligt kønshormon.

Forskerne vil i fremtiden fokusere på de molekylære mekanismer bag de aldersrelaterede forandringer i muskler og de specifikke virkninger af hormonbehandling på strukturen og funktionen af proteinerne i skeletmuskulaturen.

Og denne forskning vil åbne muligheder for at man med medicinsk behandling vil øge muskelmassen og musklernes funktioner i alderdommen.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?