Skip to main content

Gentype kan afgøre om du bliver depressiv

Nogle mennesker har et gen, der gør, at de bliver mere påvirket - negativt eller positivt - af oplevelser end andre mennesker.

{snippet start}

Det betyder at de har større tendens til at blive deprimerede pga. for eksempel misbrug eller andet svigt i barndommen.

Men resultaterne udfordrer også den traditionelle tankegang om depression, fordi det der kan betragtes som et risikogen for depression i én sammenhæng, faktisk kan være en fordel i en anden.

Forskere ved University of Melbourne har undersøgt hvorfor det kun er nogle voksne, der har oplevet seksuelt eller fysisk misbrug som børn, som udvikler alvorlig depression.

Forskningen har fokuseret på et bestemt gen, kaldet SERT, der transporterer det stemnings-regulerende stof serotonin. Alle har en af ​​tre typer af SERT-genet, der betegnes som enten lang/lang (l/l), kort/lang (k/l) eller kort /kort (k/k).

Forskerne DNA-testede 333 midaldrende indbygere af nord- og vesteuropæisk afstamning og registrerede deres depressive symptomer hvert år over en femårig periode.

Deltagerne med k/k genotypen, der havde oplevet seksuelt eller fysisk misbrug som børn var mere tilbøjelige til at have alvorlige depressive symptomer i midaldrende, mens deltagere med den samme genotype, der ikke var blevet misbrugt som barn, var gladere end resten af ​​befolkningen.

Opløftende

Det får forskere til at mene at man skal se på depression med nye briller fordi genet kan signalere en persons risiko for depression, især hvis de har været udsat for seksuelt misbrug eller været misrøgtede som børn. Og det kan hjælpe lægerne med at identificere patienter der har brug for ekstra hjælp til at komme sig over en depression.

Chefforsker dr. Chad Bousman siger at selv om SERT-genets betydning for depression er blevet undersøgt før, har dets betydning aldrig været undersøgt over en længere periode.

"Vores resultater tyder på, nogle mennesker har en genetisk indstilling, der gør dem mere modtagelige for negative oplevelser, men at positive oplevelser kan få de samme mennesker til at trives," siger dr. Bousman, der har fået undersøgelsen offentliggjort i British Journal of Psychiatry Open.

Han mener at undersøgelsen er opløftende for depressionsramte.

"Du kan ikke ændre din genotype eller gå tilbage og ændre din barndom, men du kan tage skridt til at ændre dit nuværende miljø," siger han.

"Det betyder også, at man ikke er dømt til depression fordi man har et bestemt gen. Vores forskning fortæller os, at det, der kan betragtes som et risikogen i én sammenhæng, faktisk kan være en fordel i en anden sammenhæng. Det viser at dine gener ikke definerer din skæbne," understreger dr. Bousman.