Skip to main content

Er din partner deprimeret, så vis din kærlighed

Man kan godt have en tendens til at trække sig fra folk, der er deprimerede, men det er helt forkert. I stedet skal du overøse dem med kærlighed.

{snippet start}

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse fra University of Alberta, Canada, der har undersøgt hvordan 1.400 par i en periode på sex år støttede hinanden i forbindelse med stress og depression. 

"Partneren kan med sin støtte forhindre udvikling eller forværring af psykiske problemer, og i virkeligheden sikre et fremtidigt godt forhold," siger forsker i parforhold Matthew Johnson.

Stress tager hårdt på såvel det fysiske som det mentale helbred og vore nærmeste, så støtte er vigtig for at klare det.

"Når vi oplever stress, især høje niveauer af stress, er vi særligt sårbare og måske det er derfor, partnerens støtte i disse tider er så effektfuld på lang sigt," siger Johnson, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Developmental Psychology.

Forskerne spurgte par ind til omfanget af depression, selvværd og gensidig støtte og fandt, at støtten til en stresset partner havde betydning for fremtidige følelser af selvværd og depression.

For eksempel fik mænds følelse af selvværd et løft af at støtte en deprimeret partner.

"At støtte deres partner fik dem til at have det bedre med sig selv," siger Johnson.

Kvinder, der blev støttet af deres partner, fik et øget selvværd og reducerede deres risiko for depression i fremtiden.

{module also depression}

Undersøgelsen viste også, at kvinder med højere selvværd og mænd med færre symptomer på depression, blev støttet mere af deres partner, når de var stresset.

"Mentalt stærke personer kan være bedre til at søge støtte, når der har brug for det og er måske bedre til at håndtere stress på egen hånd, men de er sandsynligvis ikke de mennesker, der har størst fordel af en partners støtte," siger Johnson.

"Men at støtte de partnere, der har mest brug for det, kan være svært," tilføjer han.

"Når nogen er deprimeret eller har lavt selvværd, kan de snerre ad andre. Hvis en partner tilbyder at støtte dem bekræfter det følelser af depression og hjælpeløshed og følelsen af, at de er nødt til at tage sig sammen," siger Johnson.

I tilfælde af risikoen for såsdanne negative reaktioner foreslår han at tilbyde "usynlig støtte."

{module also stress}

"Undersøgelser tyder på at støtte til partner, som vedkommende måske ikke engang erkender behovet for, er en vigtig gestus, der svarer til at tage opvasken før partneren har set den. Du kan godt støtte uden at gøre opmærksom på det."

Andre måder at hjælpe en partner, der kæmper med følelser af sorg eller tvivl på dem selv, kan være at lytte empatisk til deres sorg eller tvivl - eller på et mere praktisk plan, at tage dig af hverdagsopgaver, der ikke normalt en dine, eksempelvis at lave mad eller køre børn i skole," tilføjer Johnson.