6 tips til at få has på søvnunderskuddet

 

Kender du det med at have hovedpine, kvalme, føle dig i dårligt humør og mangle energi, så skyldes det nok, at du får for lidt søvn.

Tilstrækkelig søvn er alfa og omega for vores velbefindende og har også stor betydning for genopbygningen af vores hjerner og kroppe, som er udsat for et enormt pres, når vi er vågne.

Når vi sover, bruger vi ikke så meget energi, og det giver kroppens celler tid til at kunne restituere sig, og det har bl.a. betydning for vores immunsystem.

Voksne bør sove mellem syv og ni timer om dagen, men mere end 60 pct. kvinder når ikke det mål, viser en amerikansk undersøgelse. 
Det kan skyldes søvnløshed eller en anden underliggende tilstand, der kan kræve medicinsk behandling, men for de fleste kvinder skyldes det, at de ikke kommer i seng i ordentlig tid, og at de dermed sover for lidt.

Heldigvis kan man selv gøre en indsats for at få has på et langvarigt søvnunderskud, og det kan få betydning for ens daglige trivsel og sundhed.

Forskere på Harvard Institute anbefaler, at man er bevidst om at få tilstrækkelig med søvn, fordi det er lige så vigtigt som at spise sundt og motionere.

Gode råd:

1. Brug kun soveværelset til søvn og intimitet. Hold det køligt og forvis fjernsyn, computer, smartphones, tablets og andre elektroniske apparater til andre rum.

2. Tag kun en lur hvis det er nødvendigt. Hvis man snupper en time eller to om eftermiddagen, kan det hjælpe med at erstatte de timer, man mister om natten. Men en lur kan også forstyrre ens evne til at sove om natten og ødelægge søvnmønsteret.

3. Undgå koffein om eftermiddagen og undgå for meget alkohol. Koffein kan virke i kroppen i op til 12 timer, og selv om alkohol kan fungere som et beroligende middel, så kan det også forstyrre søvnen.

4. Få regelmæssig motion, men undgå motion tre timer før sengetid, da motion virker som en kortsigtet stimulans.

5. Hvis du ikke har fået tilstrækkelig søvn i flere år, så kan det tage nogen tid at rette op på. Planlæg en ferie med kun lidt på agendaen. Drop vækkeuret og sov hver nat, indtil du vågner naturligt. Også selv om du i begyndelsen kan sove i 12 timer i træk. Det skal nok rette sig.

6. Undgå at falde tilbage til dit gamle mønster, hvor du ikke kom i ordentlig tid i seng. Prøv at gå i seng og stå op på samme tid hver dag - i hvert fald på hverdage. Hvis det er nødvendigt, kan du bruge weekenden til at indhente mistet søvn.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?