Søvnproblemer og træthed hænger tilsyneladende sammen med tidlig overgamgsalder, men spørgsmålet er hvordan.Søvnproblemer og træthed hænger tilsyneladende sammen med tidlig overgamgsalder, men spørgsmålet er hvordan.

Tidlig overgangsalder årsag til kronisk træthed

 

Tidlig overgangsalder er måske en af forklaringerne på at kvinder ofte lider af kronisk træthed.

Det tyder i hvert fald en ny amerikansk undersøgelse, der har undersøgt hvad der adskiller kvinder med såkaldt kronisk træthedssyndrom fra veludhvilede kvinder.

Sammenhængen mellem kronisk træthedssyndrom og tidlig overgangsalder er netop offentliggjort i tidsskriftet Menopause, hvor forskere fra det amerikanske Centers for Disease Control i Georgia har undersøgt 84 kvinder med træthedssyndrom og sammenlignet dem med 73 kvinder uden søvnproblemer.

Træthedssyndromet er 2-4 gange mere almindeligt hos kvinder end hos mænd og har tidligere været koblet til gynækologiske problemer og med bækkensmerter, og er mest udbredt hos kvinder i 40'erne.

Kvinderne i den nye undersøgelse besvarede alle et detaljeret spørgeskema om deres gynækologiske historie, der viste slående forskelle mellem de to grupper.

Kvinderne med træthedsyndrom var mere end 12 gange mere tilbøjelige til at have bækkensmerter, som ikke var relateret til menstruation end kvinderne i kontrolgruppen.

Det kunne f.eks være dysfunktion i bækkenbunden, interstitiel cystitis/smertefuld blæresyndrom eller IC/PBS eller irritabel tyktarm.

  • 74 procent af vinderne med træthedssyndrom havde også oftere kraftig blødning, mens det kun ramte 42 procent i kontrolgruppen
  • 49 procent blødte mellem menstruation mod 23 procent i kontrolgruppen
  • 38 procent havde manglende menstruation mod 22 procent i kontrolgruppen
  • 57 procent brugte hormoner til andre formål end prævention mod 26 procent i kontrolgruppen - eksempelvis til behandling af uregelmæssig menstruation, symptomer på overgangsalder eller knogletab.

Hormonændringer

Det var også slående, at de fleste kvinder med træthedssyndrom - 66 procent - havde undergået mindst en gynækologisk operation, sammenlignet med kun 32 procent i kontrolgruppen, oftest almindeligt hysterektomi (55% mod 19%).

Kvinder med træthedssyndrom var oftere gået tidligt i overgangsalder (før 45 år) på grund af hysterektomi (62% vs. 33%). Blødning som årsag til hysterektomi var signifikant mere almindelig hos kvinder med træthedssyndrom. De gik også i naturlig overgangsalder tidligere, men tallene var for små til at vise en betydelig forskel.

Selvom træthedssyndrom tidligere har været forbundet med bækkensmerter og gynækologiske problemer som endometriose, IC/PBS, polycystiske ovarier og menstruations-abnormiteter, er dette den første undersøgelse som viser en forbindelse med tidlig overgangsalder.

Abnorme ændringer i østrogen-niveauer kan ligge til grund for sammenhængen, og forfatterne opfordrer til mere forskning for at finde ud af, om det spiller en rolle for træthedssyndromet hos nogle kvinder.

De opfordrer desuden sundhedspersonale og kvinder selv til at være opmærksom på symptomer på træthedssyndrom, såsom søvnproblemer eller problemer med hukommelsen, muskel- og ledsmerter samt gynækologiske problemer eller bækkensmerter.

"Bevidstheden om sammenhængen mellem træthedssyndrom og tidlig overgangsalder kan hjælpe sundhedspersonale med at hjælpe kvinder til at fastslå om de lider af træthedssyndrom," siger direktør Margery Gass for det nordamerikanske Menopause Society.

"Denne undersøgelse rejser også spørgsmålet om hønen og ægget: Er tidlig overgangsalder årsagen til senere helbredsproblemer eller blot et resultat af tidligere helbredsproblemer, der ikke er anerkendt som årsag til tidlig overgangsalder?"

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?