Sover du for længe dagligt risikerer du at blive ramt af et slagtilfælde.Sover du for længe dagligt risikerer du at blive ramt af et slagtilfælde.

For meget søvn øger risikoen for slagtilfælde

 

Hvis du sover mere end 8 timer hver nat, øges din risiko for slagtilfælde med 46 pct., viser ny undersøgelse.

Forskerne er imidlertid i vildrede, om det er den lange søvn, der er en årsag, eller om der er tale om en tidlig varsling om faldende hjerne sundhed.

"Tidligere undersøgelser har allerede foreslået en mulig sammenhæng mellem søvn og risikoen for slagtilfælde," siger ledende forsker Yue Leng, fra University of Cambridge i England. Men den nye undersøgelse ser også på forholdet mellem en ændring i søvnvarighed over tid, og hvordan den påvirkede risikoen for slagtilfælde. Under alle omstændigheder er forskerne enige om, at tilstrækkelig søvn er afgørende for et godt helbred.

I undersøgelsen fulgte forskerne næsten 9.700 mennesker, der deltager i en europæisk undersøgelse om søvnmønstre og forekomst af slagtilfælde over en 10-årig periode. De deltagende mænd og kvinder var i gennemsnit 62 år, da undersøgelsen begyndte, og de rapporterede deres søvnvarighed mellem 1998 og 2000 og igen fire år senere. De fortalte, hvor mange timer de sov hver nat, og hvor godt de sov.

Flere stresshormoner

Omkring 70 pct. sagde, at de sov seks til otte timer om natten. En ud af 10 sagde, de sov mere end otte timer. De, der sov mindre end seks timer eller mere end otte var især ældre, kvinder, der ikke var fysisk aktive.

I løbet af opfølgningsperioden havde 346 af deltagerne haft et slagtilfælde. De, der sov længere end otte timer, havde 46 pct. øget risiko, og de, der sov mindre end seks timer havde 18 pct. højere risiko.

De deltagere, hvis søvnmønster havde ændret sig i perioden fra at sove mindre end seks timer til mere end otte timer havde omkring fire gange større risiko for slagtilfælde end de, der konsekvent fik en gennemsnitlig mængde søvn.

Mangel på søvn kan føre til højere stress-hormonniveau, som kan hæve blodtrykket og dermed risikoen for slagtilfælde.

Forskerne opfordrer mennesker over 60 år og 65 år, der bemærker, de begynder at sove mere til at få deres kardiovaskulære risikofaktorer som blodtryk og kolesterol undersøgt. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?