Rengøring og andet husarbejde er ikke nok til at sikre en sund søvn.Rengøring og andet husarbejde er ikke nok til at sikre en sund søvn.

Rengøring får dig til at sove dårligere

Har du søvnproblemer, så er det vigtigt enten at dyrke motion eller haven. Til gengæld skulle du måske overlade rengøringen og børnepasningen til andre.

 

Almindeligt husarbejde og børnepasning er nemlig faktisk med til at skabe søvnproblemer, viser en ny undersøgelse fra Perelman School of Medicine ved University of Pennsylvania, der 8. juni blev præsenteret på konferencen SLEEP, der er et årsmøde for søvneeksperter.

Undersøgelsen viser at fysiske aktiviteter som vandreture, samt aerobic, gymnastik, cykling, golf, løb, vægtløftning, yoga, Pilates samt havearbejde er forbundet med bedre søvnvaner, hvis man sammenligner med at man ikke dyrker nogen form for aktivitet.

Derimod viser undersøgelsen, at husholdningsarbejde og børnepasning er forbundet med en øget risiko for dårlige søvnvaner.

Selv om det er velkendt at udmattelsen ved fysisk aktivitet er godt for en sund søvn, så giver den indsigt i hvilke typer fysisk aktivitet, der påvirker søvnkvaliteten.

Ved hjælp af data om 429.110 voksnes søvn og fysiske aktiviteter fra en undersøgelse kaldet Behavioral Risk Factor Surveillance System har forskerne målt, om 10 typer aktiviteter var forbundet med tilstrækkelig søvn i forhold til ingen aktivitet eller bare at gå.

Undersøgelsesdeltagerne blev spurgt om hvilke former for fysisk aktivitet, de brugte mest tid på i den seneste måned, og hvor meget søvn de fik i en typisk 24-timers periode.

Bare gå

Sammenlignet med de personer, der fortalte, at de stort set ikke havde dyrket fysisk aktivitet i den seneste måned, blev alle former for aktiviteter forbundet med en lavere risiko for at sove dårligt - med undtagelse af husholdningsarbejde og børnepasning.

Selv sammenlignet med de personer, der betragtede deres gang i hverdagen som den vigtigste fysiske aktivitet, så viste husholdningsarbejde og børnepasning sig også at medvirke til en dårligere søvn.

"Selvom tidligere forskning har vist, at manglende motion er forbundet med dårlig søvn er resultaterne af denne undersøgelse overraskende," siger undersøgelsens chefforsker Michael Grandner.

Søvn | jan 23, 2014

En middagslur ødelægger dine gener

En lille lur midt på dagen, kan påvirke en tredjedel af vores gener.

"Ikke alene viser denne undersøgelse, at de, der får motion ved blot at gå, sover bedre, men det er endnu tydeligere for mere målbevidste aktiviteter, som løb og yoga, og selv havearbejde og golf. Det er også interessant, at mennesker, hvis fysiske aktivitet hovedsagelig består af husarbejde og børnepasning oftere sover dårligt. Vi ved, at hjemmet og arbejdskrav er nogle af de vigtigste grunde folk sover dårligt."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?