Det er ikke kun mænd, der rammes af søvnapnø. Kvinders risiko stiger især efter overgangsalderen.Det er ikke kun mænd, der rammes af søvnapnø. Kvinders risiko stiger især efter overgangsalderen.

7 skjulte tegn på søvnapnø

Føler du dig uoplagt og træt efter en lang nats søvn, så kan det være at du lider af søvnapnø.

 

Søvnapnø er et både skjult og lidt tabubelagt problem, som rigtig mange lider af uden at vide det.

Ofte betragtes det som et problem, der hovedsageligt rammer mænd, men flere undersøgelser har vist, at også helt op til hver femte kvinde lider af vejrtrækningsproblemet. Især efter overgangsalderen øges risikoen med op mod tre gange i forhold til før menopausen.

Et af de mest tydelige tegn på obstruktiv søvnapnø er højlydt snorken afbrudt af pauser, der næsten kan opleves af partnere som om man er død.

Når du er vågen hjælper halsmusklerne  med at holde dine luftveje stive og åbne, så luften kan strømme ned i lungerne. Når du sover slapper disse muskler af, hvilket indsnævrer din hals.

Normalt vil denne indsnævring ikke forhindre luft i at strømme ind og ud af dine lunger, men er du for eksempel overvægtig kan fdtvæv fortykke luftrøret, så det bliver sværere at få tilstrækkeligt luft igennem.

Denne mangel på ilt har i adskillige undersøgelser vist sig at øge risikoen for hjertekarproblemer og -død.

Mange danskere er uvidende om at søvnapnø er årsag til deres træthed og andre symptomer fordi de bor alene eller fordi partnere opfatter det som tabu, at gøre opmærksom på problemet.

Men har du ikke nogen, du kan spørge er her en række tegn på at du lider af søvnapnø.

Tisser ofte om natten

Vågner du mange gange om natten for at skulle tisse, er det et tegn på at du sover let. Personer med søvnapnø kommer aldrig ned i den dybe REM-søvn og har derfor lettere ved at reagere på kropsbehov.

Men faktisk viste en nylig undersøgelse af kvinder i overgangsalderen, at søvnapnø medførte en helt op til syv gange højere risiko for at tisse i sengen, hvis man led af mange af de risikofaktorer, der er for søvnapnø.

Gisper

Vågner du midt om natten med følelsen af at gispe efter vejret er det et tegn på søvnapnø.

Tør mund

Når du har problemer med at trække vejret, vil du typisk sove med åben mund for at få så meget luft ind som muligt og det får dig til at vågne med tør mund og fortænder.

Hovedpine når du vågner

Om det er mangel på ilt til hjernen eller mangel på dyb søvn er usikkert, men mange med søvn-apnø vågner med hovedpine, der kan vare en halv time eller mere.

Du falder i søvn midt om dagen

Det er et almindelig tegn på søvnapnø at kæmpe med søvnighed i løbet af dagen, på arbejdet, eller mens du kører. Du kan falde i søvn i løbet af de rolige øjeblikke af dagen når du ikke er aktiv.

Dårlig hukommelse

Hvis du ikke falder i den langsomme, dybe søvn kan din hjerne ikke lagre erindringer i langtidshukommelsen.

Ukontrolleret højt blodtryk

Hvis du har problemer med at få bodtrykket under kontrol trods medicin og sund kost kan det også være tegn på søvnapnø.

  • 1
  • 2
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?