Din søvn styres af din vægt og mad

Din søvn er både påvirket af din kropssammensætning og den mad, du spiser.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Perelman School of Medicine ved University of Pennsylvania, hvor forskere har målt 36 deltageres søvn og sammenlignet med deres kalorieindtag og kropbygning.

De 36 raske voksne blev fulgt i to på hinanden følgende nætter med 10 timer i sengen på hospitalet ved University of Pennsylvania.

Polysomnography- som registrerer fysiologiske ændringer, som opstår under søvnen - blev registreret den anden nat. Kropssammensætning og energiforbrug i hvile blev vurderet om morgenen efter den første nats søvn. Indtag af mad og drikke blev målt hver dag.

Resultaterne viste, at body mass index (BMI), fedtprocent og hvile energiforbrug i hvile ikke var signifikante for søvn fase varighed, men at overvægtige brugte en højere procentdel af søvnen i REM-fasen, hvor drømme typisk opstår og som er karakteriseret ved en hurtigere puls og vejrtrækning. Det er også en søvnfase, der ikke er lige så effektiv som andre faser.

Gruppen fandt også, at øget proteinindtag medførte mindre fase 2 søvn - den periode, hvor en persons puls og vejrtrækning er relativt normal og kropstemperaturen falder lidt - og mere REM søvn.

"I en kultur med et stigende pres for at reducere søvn til fordel for produktivitet, bidrager denne forskning forståelsen af, hvordan livsstil kan påvirke kvaliteten af vores søvn" siger Andrea M. Spaeth, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som blev præsenteret på American Academy of Sleep Medicine og Sleep Research Societys årlige møde SLEEP 2016 i Denver.

En undersøgelse i 2013 fra de samme forskere fandt, at personer, der gik sent i søvn og sov for lidt er mere udsatte for vægtøgning på grund af det øgede forbrug af kalorier i de sene aftentimer. Og i 2015 fandt de, at de koncentrations- og opmærksomhedsproblemer, der ledsager søvnmangel, kan bremses ved spise mindre sent om natten.

Forskerne vil nu undersøge, om forskelligt proteinindtag ændrer REM-søvnens varighed og forsøge at finde de biologiske mekanismer bag.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?