Søvnproblemer skal knokles væk

Ja, det hjælper jo altså ikke noget...
 

Sveder du om natten og har søvnproblemer, så skyldes det måske at du slapper for meget af om dagen.

Jaja, det er ikke fordi vi beskylder dig for at være doven, men ny forskning viser at et aktivt liv om dagen kan gøre forskellen på en god nats søvn i overgangsalderen.

Normalt anbefaler forskere motion for kvinder i overgangsalderen, der har problemer med at sove og svedeture, men kvinder kan have svært ved at finde  tid til en tur i badminton-hallen eller fitness-centret.

Den gode nyhed fra en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Menopause fra det nordamerikanske Menopause Society, er, at en meget aktiv dagligdag  kan være en mere effektiv metode til en bedre nattesøvn for kvinder, der har hedeture eller sveder om natten.

Selvom motion forbedrer søvnen hos de fleste i almindelighed, er studier af kvinder i overgangsalderen ikke entydige. Derfor fokuserede en gruppe forskere fra Pittsburgh udelukkende på kvinder med hedeture eller nattesved og skelnede også mellem fritid og husholdningsopgaver.

De undersøgte 27 hvide og 25 afrikanske amerikanske kvinder fra 54 til 63 år gamle, der holdt dagbøger, bedømte deres egen søvn og fik søvnskærme. De udfyldte også spørgeskemaer om deres fysiske aktivitet, herunder rutinemæssige husholdnings- og andre gøremål, der krævede en let, moderat eller kraftig indsats. Dertil spurgte forskerne til deres idræts- og motionsvaner.  

Resultaterne viste, at kvinder, der var mest aktive sov bedre og vågnede færre gange om natten. Og de positive virkninger var især forbundet med husholdnings- og andre aktiviteter end egentlig sport og motion.  

Men der var betydelige racemæssige- og kropsforskelle: De positive virkninger af en aktiv dagligdag hjalp især hvide kvinder, der ikke var overvægtige. Flere undersøgelse skal gøres for at finde ud af, hvorfor Afroamerikanere og overvægtige kvinder ikke opnår den samme effekt, men det vil sandsynligvis være vigtigt at skelne mellem en aktiv dagligdag og motion, pointerer forfatterne.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?