En ordentlig nats søvn er vigtig for dit blodtryk og vejrtrækning.

Tilstrækkelig søvn gavner dit hjerte

 

Får du ikke søvn nok, kan det være usundt for dine blodårer, dit hjerte og din vejrtrækning.

En lille undersøgelse viser, at søvnmangel kan have en negativ effekt på vores blodårer og vores vejrtrækning. Og samtidig har det vist sig, at hvis man til gengæld sover nok, styrker det netop disse to ting.

Undersøgelsen, der blev præsenteret på et møde i Experimental Biology, omhandlede otte sunde personer i alderen fra 20 til 35. I to nætter sov deltagerne i otte timer. Derefter sov de i tre nætter kun fire timer hver nat.

Læs også: Alvorlige søvnproblemer tredobler risiko for hjertesvigt

Forskerne testede blodårernes funktion, og fandt ud af, at der var problemer allerede efter to nætter med kun fire timers søvn. Men allerede efter tre nætter med normal søvn, var blodårernes funktion normal igen. De fandt også, at deltagerne havde et højere niveau af kuldioxid i blodet, og fandt derved, at når deltagerne manglede søvn, faldt deres vejrtrækningsfunktion.

Læs også: Det siger dine drømme om dit helbred

Undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift, og forskerne anser ikke resultaterne for endelige. Men tidligere forskning har bevist gevinsterne for hjertet ved at få tilstrækkelig søvn. En undersøgelse offentliggjort i Journal of Sleep Reseach viser, at hvis man normalt får færre end syv timers søvn, og derefter får en ekstra times søvn om natten kan det gavne blodtrykket.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?