Skip to main content

Sådan ødelægger stress-tanker din søvn

{snippet modul199}
 
{module 187}

Din reaktion på stressende situationer kan være skyld i at du lider af søvnløshed, men kan også hjælpe dig til at falde i søvn.

Det viser en ny undersøgelse, der som den første har identificeret specifik adfærd, hvor udsættelse for stress fører til udvikling af søvnløshed.

Resultaterne viser, at hvis man håndterer en stressende begivenhed ved at trække sig og opgiver at håndtere stressen - eller klarer det ved at bruge alkohol eller narkotika, så påvirker stressen din søvn mest.

Desuden viser undersøgelsen, at tilbagevendende tanker om årsagen til stress var en betydelig og vigtig årsag til søvnløshed - i alt skyldes 69 procent af søvnløshed tanker om årsagen til stress.

"Vores undersøgelse er en af de første, der viser, at det ikke er antallet af stressfaktorer, men din reaktion på dem, der bestemmer sandsynligheden for at du ligger søvnløs," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Vivek Pillai fra Sleep Disorders & Research Center ved Henry Ford Hospital i Detroit, Michigan.

"Mens en stressende begivenhed kan føre til en dårlig nats søvn, er det din reaktion på stress, der gør forskellen mellem et par dårlige nætter og kronisk søvnløshed."

Undersøgelsens resultater er offentliggjort i tidsskriftet Sleep.

Skilsmisse og død

Undersøgelsen er baseret på 2.892 personer, der rapporterede antallet af stressende livsbegivenheder, de havde oplevet i det forløbne år, såsom en skilsmisse, alvorlig sygdom, større økonomiske problemer eller en ægtefælles død.

De angav også hvor alvorligt de opfattede den stressende situation og varigheden af hver stressende begivenhed. Spørgeskemaer målte også hvor meget det påvirkede deres tanker og identificerede hvor godt de håndterede stressen syv dage efter at den opstod.

En opfølgende evaluering efter et år fandt frem til de deltagere, der nu led af søvnløshed, hvilket blev defineret ved at deltagerne havde søvnproblemer mindst tre nætter om ugen i en periode på en måned eller længere og at det også påvirkede deres dagligdag negativt.

"Denne undersøgelse er en vigtig påmindelse om, at stressende begivenheder og andre store omvæltninger i tilværelsen ofte forårsager søvnløshed," siger præsidenten for American Academy of Sleep Medicine dr. Timothy Morgenthaler.

"Hvis du føler dig overvældet af stressende begivenheder i dit liv, så tal med din læge om hvordan du kan reducere dit stress-niveau og forbedre din søvn."

Ifølge forfatterne identificerede undersøgelsen mulige måder, der kunne forbedre håndteringen af stress og reducere risikoen for søvnløshed. Især bemærkede de, at mindfulness har vist sig effektivt at undertrykke stressen påvirkning af ens tanker og at det derfor kan forbedre søvnen.

"Selvom vi ikke kan kontrollere eksterne begivenheder, kan vi reducere stressen ved at undgå dårlig adfærd," siger Pillai.

Ifølge American Academy of Sleep Medicine rammes 15-20 procent af søvnløshed i perioder på op til tre måneder.