Nærighed gør dig dårlig og stresset
Det er ikke godt for helbredet, hvis man er for optaget af at passe på pengene.
Et nyt studie har vist, at nærighed kan øge stressniveauet. Og noget tyder på, at det er den dårlige samvittighed der går ud over sjælefreden. Medfølelsen med dem, der bliver ofre for nærigheden, spiller åbenbart en stor rolle.
Forskere fra Queensland University of Technology i Brisbane, Australien, undersøgte de psykologiske reaktioner hos nogle forsøgspersoner, der deltog i et spil om penge og forhandlingsteknik.
Deltagerne blev parret med hinanden og tildelt hver en sum penge. Den ene spiller blev bedt om at dele pengene op som han eller hun ønskede, og den anden kunne enten acceptere eller afvise tilbuddet.
Dem, der satte forholdsvis få penge på spil og derved potentielt snød modspilleren, oplevede mere stress end dem, der var mere large og lagde højere bud i puljen.
Spillet går ud på, at den ene spiller tilbyder den anden en del af sit samlede beløb. Den anden spiller skal enten tage imod beløbet eller afvise det. Afviser han eller hun får ingen af spillerne beløbet.
Øget hjertebanken
Forskerne målte hjerterytmen under transaktionen. De spillere, der kom med lave tilbud, havde en øget hjertebanken. Det samme gjaldt de forsøgspersoner, der modtog de små summer – defineret som 40 procent eller mindre af den samlede sum.
Ifølge forskerne er dette eksperiment det første af sin art, der viser sammenhæng mellem hjertebanken og økonomiske transaktioner. Ønsket var at måle den psykiske stress når det handler om penge og økonomiske beslutninger, men forskerne noterede sig, at de nærige deltagere især oplevede stress og skyldfølelser.
”Det kan ses som et bevis på, at vi har empati for mennesker og sætter os selv i deres sted i disse situationer,” siger Markus Schaffner, forfatter på studiet og leder af Queensland Behavioral Economics Group Laboratory for Economic Experiments.
”Resultaterne indikerer, at vi har negative følelser, når vi behandler nogen uretfærdigt, for eksempel ved at tilbyde dem mindre end 40 procent af det totale beløb i spillet. Der er en følelsesmæssig og psykologisk omkostning, og vi føler os ubehageligt tilpas,” siger Schaffner, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE.
Det nye studie er ikke første gang forskere har undersøgt fordelene ved at være large og godgørende i sammenhæng med økonomi. Forskere har vist, at velgørende gerninger øger vores velbefindende, og at penge kun kan give en vis grad af lykke og tilfredshed.
Alt i alt kan det formodentlig bedre betale sig at være generøs.