Skip to main content
Selv om rotter fik hvad der svarede til halvanden flaske rødvin for mennesker, så forblev de pinligt ædru efter at have fået et skud oxytocin.

Kærlighedshormon holder dig ædru

{snippet start}

Folk, der drikker for meget kan holde sig ædru ved hjælp af et skud oxytocin, der har tilnavnet kærlighedshormonet.

Oxytocin har vist sig at være vigtig for seksuel adfærd og social tilknytning, og viser sig i en ny undersøgelse, at kunne begrænse den berusende effekt af alkohol.

Det opdagede Michael Bowen fra University of Sydney, da han testede hormonet på rotter, der havde fået alkohol.

"De rotter, der fik oxytocin bevægede sig omkring, som om de ikke havde fået alkohol overhovedet, mens de øvrige rotter var tydeligt berusede," siger Bowen.

Denne effekt blev bekræftet i et andet eksperiment, hvor halvdelen af ​​rotterne fik en injektion af oxytocin lige ind i hjernen svarende til omkring 150.000 gange det normale niveau.

De fik derefter alkohol, hvorefter forskerne testede deres motoriske evner og reaktionstider. Oxytocin syntes helt at modvirke virkningerne af sprut - selv når en rotte havde indtaget, hvad der ville svare til omkring halvanden flaske vin for mennesker.

"De rotter, der fik oxytocin med alkohol, var næsten ikke til at skelne fra de rotter, der ikke havde drukket alkohol overhovedet," siger Bowen.

Dette kan skyldes hjernens GABA-receptorer, hvor alkohol menes at udøve dets berusende effekter. Bowens hold fandt, at oxytocin bandt sig til to dele af disse receptorer og dermed blokerede alkohol i at binde sig der.

"Det kan faktisk forebygge, at alkohol påvirker de steder i hjernen, der gør dig beruset."

Men effekten er ikke ubegrænset. Da forskerne gav nogle rotter hvad der svarer til omkring en flaske vodka, var oxytocin ikke nok til at holde dem vågne. Dette skyldes at ved meget høje doser begynder alkohol at binde sig til GABA-receptorer, der er inde i synapserne, hvor oxytocin ikke kan nå dem.

Ideelt mod alkoholmisbrug

"Selv om det er en spændende tanke, at man kan drikke løs til et frokostmøde og komme ædru tilbage på arbejde og være mere produktiv om eftermiddagen, så har det langt større betydning," siger Bowen.

Den virkelige gevinst er muligheden for at behandle alkoholmisbrug.

"Selv om du måske tænker, ​​at det kan give dig mulighed for at drikke mere, så synes det modsatte faktisk at være tilfældet med oxytocin."

"Ud over at blokere for alkoholforgiftning, er det blevet vist, at oxytocin reducerer alkoholforbrug, forhindrer udviklingen af ​​tolerance over for alkohol og reducerer påvirkningen af et ​​alkoholstop," siger Bowen.

"Effekten er ganske dramatisk," siger Zoltan Sarnyai fra James Cook University i Queensland, Australien.

"Hvis det holder i forsøg med mennesker, kan oxytocin fra et praktisk synspunkt være et ideelt stof."

Bowen planlægger hurtigt at undersøge om mennesker reagerer på samme måde på oxytocin, men fordi det er sådan et stort molekyle, kan det være svært at få nok af det gennem blodet ind i hjernen. Men ved at finde ud af, hvilken del af oxytocin, der binder sig til GABA-receptorer, bør det være muligt at designe mindre stoffer, som kan gøre det samme.