Skip to main content

Smart måde at beskytte hofterne

{snippet modul199}
 
{module 187}

Nu vil det forhåbentlig snart kunne lade sig gøre at gå med en beskyttende skinne til hoften ude at gå på kompromis med et smart udseende.

Baggrunden for den ny opfindelse er at mange ældre undgår at tage imod den eksisterende hjælp mod knoglebrud i hofter og øvre lår, fordi de ikke bryder sig om de anordninger, der allerede findes.

Men designer Tore Christian B. Storholmen fra SINTEF Teknologi, Samfunds- og Sundheds Research afdeling i Norge har udviklet en diskret hoftebeskytter, der ikke ødelægger muligheden for at klæde sig smart.

Den er slank og sporty og kan forveksles med et bælte, som let sættes fast på hofterne med Velcro. Men den kan alligevel gøre det hele til forskel, hvis man falder.

’Bæltet’ er udviklet sammen med fysio- og ergoterapeuter, og i samarbejde med NTNU (det norske teknologiske universitet) har man benyttet det meget nye skum Polyurethane, som absorberer 90 pct. af det stød, kroppen modtager ved et fald. Skummet føles blødt, men det skifter konsistens og bliver hårdere, når der kommer et stød. Desuden er der den fordel, at huden kan ånde igennem skummet.

Hans opfindelse kan øge livskvaliteten hos mange og spare samfund som det norske og det danske for millioner.

”I Norge ser vi 9.000 tilfælde af brud på lår og hofter. Den årlige udgift i den forbindelse ligger på mellem 1,5 og 2,5 millioner norske kroner,” siger Storholmen.

I Danmark medfører faldulykker 10.000 årlige indlæggelser.