Yoghurt beskytter mod højt blodtryk

Spiser du yoghurt dagligt reducerer du din risiko for at udvikle for højt blodtryk.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Boston University School of Medicine i Boston, Massachusetts, hvor forskerne har undersøgt flere hundredetusinde mænds og kvinders forbrug af yoghurt og sammenlignet deres risiko for blodtryk.

Resultaterne viste at kvinder, der spiste mindst fem portioner yoghurt om ugen, havde en op til 20 procent lavere risiko for at udvikle forhøjet blodtryk i forhold til kvinder, der sjældent spiste yoghurt.

"Mad er ikke magi, men tilføjer du yoghurt til en ellers sund kost synes det at hjælpe med at reducere den langsigtede risiko for forhøjet blodtryk hos kvinder," siger undersøgelsens hovedforfatter Justin Buendia.

"Jeg tror, ​​at dette er den største undersøgelse af sin art til dato af yoghurts påvirkning af blodtryk," siger han.

Resultaterne er baseret på de to store undersøgelser Nurses 'Health Study kohorter (NHS og NHS II), der hovedsageligt består af kvinder mellem 25-55 år - og Health Professionals Follow-up Study, der hovedsagelig består af mænd mellem 40-75 år.

I løbet af 18 til 30 års opfølgning registrerede forskerne 74.609 nye tilfælde af forhøjet blodtryk i de tre studiegrupper. Efter justering for andre risikofaktorer og kost, fandt de, at kvinderne i de to NHS grupper, der spiste fem eller flere portioner af yoghurt om ugen havde om en reduktion på 20 procent i risiko for at udvikle forhøjet blodtryk. Mændene spiste for lidt yoghurt til at de kunne drage nogle signifikante konklusioner om hvor meget yoghurten påvirkede deres risiko for højt blodtryk.

Forskerne har også vurderet, om virkningerne af indtagelse af større mængder yoghurt var forskellig blandt kvinder, der generelt spiste sundt. Det gjorde de ved at dele forsøgspersonerne op afhængig af hvor godt deres kost mindede om den såkaldte DASH-diæt, der er designet til at sænke blodtrykket.

Fordelen ved at spise fem eller flere portioner yoghurt var stærkest blandt dem hvis kost generelt mindede mest om DASH-diæten - det vil sige dem, der spiste mere frugt, grøntsager, nødder og bønner, andre fedtfattige mejeriprodukter og fuldkorn. Hvis de også spiste fem portioner yoghurt om ugen havde de en 31 procent lavere risiko for at udvikle forhøjet blodtryk.

Derudover bemærkede forskerne, at flere portioner mælk og ost hver dag også gavnlige virkninger på blodtrykket selv om virkningerne af yoghurt syntes stærkere end andre former for mejeriprodukter.

Forskerne havde ingen oplysninger om hvilke yoghurt deltagerne spiste.

"Det ville være interessant at se om f.eks. græsk yoghurt påvirkede risikoen anderledes end almindelig yoghurt," bemærkede han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost