Skip to main content

Fedtfattig mad øger overlevelsen efter brystkræft

Fedtfattig kost beskytter kvinder mod tidlig død pga. invasiv brystkræft.

{snippet start}

Det viser et nyt studie fra Los Angeles Biomedical Research Institute, hvor forskere har undersøgt effekten af en low-fat (fedtfattig) diæt hos næsten 50.000 kvinder, der var i overgangsalderen.

Kvinder, der igennemsnit var på en fedtfattig kost i omkring otte år, reducerede deres risiko for at dø af invasiv brystkræft og forbedrede deres overlevelseschancer i sammenligning med kvinder, der ikke spiste specielt fedtfattigt, konstaterede undersøgelsen, der netop er blevet præsenteret på årsmødet for American Association for Cancer Research (AACR) i New Orleans.

At der er en sammenhæng mellem fedt i kosten og brystkræft har været til diskussion i næsten et halvt århundrede fordi studier har vist forksellige resultater.

Forskerne med dr. Rowan Chlebowski har derfor fulgt 48,835 postmenopausale kvinder mellem 50 og 79 år i en periode på otte år. 19,541 af kvinderne blev bedt om at følge en low-fat diæt, der reducerede deres energi-indtag fra fedt til 20 procent og øge forbruget af frugt, grøntsager og korn.

De øvrige 29,294 kvinder i forsøget fulgte deres sædvanlige kostvaner.

Kvinderne havde ved forsøgets start normale mammografi-undersøgelser og normal indtagelse af fedt.

{module also brystkræft}

Efter cirka otte år var 1.767 af kvinder diagnosticeret med brystkræft. Forskerne fandt, at den samlede overlevelse efter brystkræftdiagnosen var højere hos kvinderne på den fedtfattige diæt: 82% versus 78%.

"Det er første gang, vi har undersøgt dødsfald efter brystkræft hos denne gruppe, og vi fandt, at en konsekvent fedtfattig kost øger overlevelsesprocenten blandt postmenopausale kvinder efter en brystkræft diagnose," siger Dr. Chlebowski, der præsenterede resultaterne på konferencen.

"Undersøgelsen viser også, at kvinder skal forblive på den fedtfattig kost for at bevare fordelene ved diæten."

{module also mad}

Forskerne rapporterede også, at de fleste brystkræft faktorer - som størrelse, lymfeknude og graden af dårlig prognose, tredobbelt negative kræftformer og HER2-positiv kræft - var den samme hos de to grupper kvinder. Men der var færre progesteron receptor negative kræftformer hos kvinder på den fedtfattige diæt (28,4% versus 33%). Desuden bemærkede forskerne mindre dødelighed som følge af hjertekarsygdomme.