Skip to main content

Her er maden, der kan bremse din leddegigt

Mange studier har vist at kosten kan dæmpe udviklingen og symptomerne på leddegigt. Et nyt studie har listet fødevarerne og deres effekt op.

Det nye studie, der er offentliggjort her i Frontiers in Nutrition, skal give leddegigt-patienter et overblik og forskerne foreslår at inkorporere disse fødevarer i kosten som en del af behandlingen af ​​den autoimmune sygdom.

"Regelmæssigt forbrug af bestemte kostfibre, grøntsager, frugter og krydderier samt eliminering af komponenter, der forårsager betændelse og beskadigelse, kan hjælpe patienter med at klare symptomerne på leddegigt," siger dr. Bhawna Gupta fra Kalinga Institute of Industrial Technology i Indien.

"Inkorporering af probiotika i kosten kan også reducere udviklingen og symptomerne på denne sygdom."

Leddegigt forårsager smerte, hævelse og stivhed i leddene, der alvorligt påvirker livskvaliteten. Det er svært at opdage sygdommens tidlige indtræden, og hvis det ikke bliver opdaget eller fejldiagnosticeret kan det udvikle sig hurtigt i de første par år.

"At støtte behandlingen gennem mad og kost giver ikke nogen skadelige bivirkninger og er relativt billigt og nemt," understreger dr. Gupta.

"Læger og diætister kan bruge vores undersøgelse til at opsummere den nuværende beviste viden om forbindelserne mellem visse fødevarer og leddegigt. Hvis de kender deres patienters ernæringsmæssige og medicinske behov kan de skræddersy disse oplysninger til forbedring af deres helbred."

Undersøgelsen er kun den anden overordnede vurdering af kost og mad i forhold til denne sygdom og giver en meget grundig evaluering af den nuværende videnskabelige viden og inddrager kun diætinterventioner og specifikke fødevarer, der klart viser beviste langsigtede virkninger.

Fødevarer, der fremhæves for at kunne reducere udviklingen og symptomerne på leddegigt spænder fra frugter som tørrede blommer, blåbær og granatæbler til fuldkorn, krydderier ingefær og gurkemeje samt specifikke olier og te. De kan give en række gavnlige virkninger, såsom nedsættelse af ledstivhed og smerter, nedsættelse af oxidativt stress - kroppens evne til at modvirke eller afgifte skadelige kemikalier - samt nedsættelse af inflammatoriske cytokiner (kemikalier frigivet af immunsystemet, der kan forårsage problemer hos patienter med leddegigt).

Forfatterne håber, at undersøgelsen også kan bruges som reference for udviklingen af ​​nye lægemidler.

"Vores gennemgang fokuserede på specifikke kostkomponenter og phytokemikalier fra fødevarer, der har vist sig at have en positiv effekt på leddegigt," siger dr. Gupta.

"Medicinalfirmaer kan bruge disse oplysninger til at formulere kosttilskud, der har en fordel i forhold til kemisk skræddersyede lægemidler, da de ikke er forbundet med nogen bivirkninger, stammer fra naturlige kilder og er billigere."

"Vi gennemgik resultater fra flere laboratorieeksperimenter under forskellige forhold. Kostkomponenterne varierer alt efter geografi og vejrforhold, så patienterne bør være opmærksomme på deres ernæringsbehov, allergier og enhver anden fødevarerelateret sygdomshistorie. Vi anbefaler stærkt at man taler med sin læge eller diætist før man følger en diæt, der er omtalt i undersøgelsen," understreger dr. Gupta.

Forskerne har listet fødevarerne og deres mulige effekter op i nedenstående oversigt. Skemaet er baseret på de mest valide undersøgelser. Mange fødevarer er ikke undersøgt, så listen kan potentielt være ganske meget længere.

 

Fødevarer Mulig effekt 
Frugter 
Svesker
Grapefrugt
Druer
Blåbær
Granatæbler
Mango
Bananer
Ferskner
Æbler
Reducerer inflammatoriske cytokin-niveauer, oxidativ stress samt  beskytter mod knogle- og lednedbrydning 
Korn 
Hvede
Ris
Havre
Majs
Rug
Byg
Hirse
Durra
Kanariefrø
Reducerer inflammation
Olier 
Olivenolie
Fiskeolie
Hjulkroneolie
Reducerer ømhed, stivhed og smerter 
Mejerivarer 
Yogurt Reducerer inflammatoriske cytokin-niveauer, oxidativ stress samt ømhed og hævelse i leddene
Bælgfrugter 
Sorte sojabønner
Mungoærter 
Reducerer oxidativt stress
Urter 
Sallaki (Boswellia serrata)
Ashwagandha (Withania somnifera)
Reducerer inflammatoriske cytokin-niveauer, kollagen nedrydning og stivhed og smerte i led
Krydderier 
Ingefær
Gurkemeje
Beskytter mod komplikationer omkring leddene. Reducerer inflammation
Te 
Grøn te
Basilikum te
Reducerer inflammatoriske cytokin-niveauer. Beskytter mod knogle- og brusknedbrydning