Sådan spiser du dig til mest D-vitamin
Langt det meste D-vitamin får vi via solens stråler mod huden. Men noget kommer også via maven. Og da mange af os faktisk ikke får nok via huden, skal vi være opmærksomme på, hvad vi spiser og hvordan vi i det hele taget sikrer os tilstrækkeligt af det vigtige vitamin.
Langt det meste D-vitamin får vi via solens stråler mod huden. Men noget kommer også via maven. Og da mange af os faktisk ikke får nok via huden, skal vi være opmærksomme på, hvad vi spiser og hvordan vi i det hele taget sikrer os tilstrækkeligt af det vigtige vitamin.
D-vitamin findes i æg og især i fede fisk som laks, sardiner, sild, ål og hellefisk. Derudover findes vitaminet i kød og fedtstoffer som smør, ost, margarine og olier.
Til gengæld er D-vitaminindholdet kun lavt i fedtfattige mælkeprodukter. Derfor er der mange lande, der tilsætter D-vitamin til disse produkter. Det gør vi ikke i Danmark, så her skal vi være ekstra opmærksomme.
Da D-vitamin er fedtopløseligt, er det bedst at indtage et evt. tilskud sammen med et måltid, der indeholder fedt.
Andre gode kilder til D-vitamin:
- Levertran
- Kalvelever
Og hvis kalvelever og levertran ikke lige er dig, eller du f.eks. af hensyn til dine knogler vil være helt sikker på, at du får tilstrækkeligt med D-vitamin, findes det i forskellige typer kosttilskud.
Især voksne kvinder skal sørge for at få nok af kombinationen af kalk, evt. i form af kalkholdig kost og evt. ekstra D-vitamin.
Tyggetabletter med lakridssmag fås pt. udelukkende som D-vitamin, bl.a. på www.helsam.dk. Men firmaet er på vej med en kombinationstablet, hvor du også får kalk i samme tablet.