Skip to main content

Vi får ikke nok D-vitamin

{snippet modul199}
 
{module 187}

En lang række undersøgelser viser, at D-vitamin er vigtigt for vores sundhed, bl.a. ved at forebygge sygdomme som diabetes og knogleskørhed.

’Solskinsvitaminet’ har tidligere været lidt overset i forhold til f.eks. C-vitamin. Men de senere år har forskerne fundet resultater, der ligefrem må berettige betegnelsen ’mirakelvitaminet’.

I Danmark har flere undersøgelser vist, at omkring 50 pct. af  os ikke har tilstrækkeligt med D-vitamin i blodet eller måske ligefrem lider af mangel på D-vitamin.

Om vinteren mangler hele 70 pct. af danskerne D-vitamin.

Når vi ikke får tilstrækkeligt med D-vitamin skyldes det flere forskellige livsstilsfaktorer:

  1. Vi får for lidt sol her i Norden. Selv efter en solrig sommer risikerer danskerne allerede ud på efteråret at mangle D-vitamin. Vi får ca. 80 pct. af vores D-vitamin fra solens ultraviolette stråler. Den oplagres i kroppen, så vi kan gøre brug af den i løbet af vinteren.
  2. Vi bruger solcreme. D-vitaminmangel skyldes også lidt af et dilemma. For at undgå hudkræft rådes vi til stadighed om at smøre os grundigt med højfaktor-solcreme. Men det betyder, at vi kun få en lille del af det D-vitamin, som solen ellers ville få vores krop til at danne.
  3. Vi spiser ikke D-vitamin nok. 20 pct. af vores D-vitamin kommer via kosten.
  4. Vi er endnu ikke bevidste nok om behovet for D-vitamin. Selv om forskerne bliver stadig klogere på, hvor mange sygdomme man kan forebygge med D-vitaminet, er vi almindelige danskere ikke gode nok til at holde øje med, om vi får tilstrækkeligt via solen og kosten.

 

Så meget D-vitamin skal vi have:

Voksne under 60 år skal have 7,5 mikrogram D-vitamin om dagen. Ældre, gravide og mørklødede skal have 10 mikrogram.

Ifølge eksperter ligger danskernes daglige indtag helt nede på 2-3 mikrogram.