Skip to main content
Solen er livgivende i kraft af tilskud med D-vitamin, men for meget sol kan også være dødelig, hvis det medfører hudkræft.

Nyd solen, spis rigelig fisk og lev meget længere

Når de lever længere i Middelhavsområdet eller i Japan er det måske kun et spørgsmål om at de har sol længere tid om året.

{snippet start}

Sol er afgørende for indholdet af D-vitamin i blodet og ifølge en ny undersøgelse er et højt indhold af D-vitamin afgørende for ikke at dø tidligt.

D-vitamin kan dog også komme fra fisk og andre fødevarer, hvilket jo også er populært i såvel middelhavsområdet, som i Japan.

Forskere ved San Diego School of Medicine har i en analyse af tidligere undersøgelser konstateret, at personer med lavere indhold af D-vitamin i blodet har op til dobbelt så stor risiko for at dø for tidligt sammenlignet med mennesker med højere indhold af D-vitamin.

Analysen, der er offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Public Health, er baseret på en systematisk gennemgang af 32 tidligere undersøgelser af sammenhængen mellem D-vitamin i blodet og dødelighed.

{module also sleep}

"For tre år siden konkluderede Institute of Medicine (IOM), at et alt for lavt niveau af D-vitamin i blodet var farligt," siger dr. Cedric Garland, der er professor ved Institut for Family and Preventive Medicine og undersøgelsens hovedforfatter.

Øget risiko for knoglesygdom

"Denne undersøgelse understøtter denne konklusion, men går et skridt videre. De 20 nanogram per milliliter (ng/ml) i blodet som mentes nødvendigt i IOM-rapporten var udelukkende baseret på at vise nødvendigheden af D-vitamin i forhold til risikoen for knoglesygdom. Denne undersøgelse har set på sammenhængen mellem lavt D-vitamin og risikoen for tidlig død af alle årsager, ikke bare risikoen for knoglesygdomme."

Omkring halvdelen af dødeligheden skyldtes et indhold af D-vitamin i blodet på under 30 ng/ml, siger Garland og pointerer, at to tredjedele af den amerikanske befolkning har et anslået D-vitamin niveau på under 30 ng/ml.

"Denne undersøgelse bør give det medicinske samfund og offentligheden den væsentlige viden, at D-vitamin er sikkert at anvende i passende doser på op til 4.000 internationale enheder (IE) per dag," siger Heather Hofflich, der er professor ved San Diego School of Medicine Institut of Medicine.

"Men det er altid klogt at konsultere din læge, når du ændrer dit indtag af D-vitamin og få dit niveau af D-vitamin kontrolleret årligt. Daglige indtag på over 4000 IE per dag kan være relevant for nogle patienter under lægelig overvågning."

{module also dvitamin}

Undersøgelsens resultater er baseret på i alt 566.583 deltagere i 14 lande med en gennemsnitsalder på 55 år, da deres D-vitamin-indhold i blodet blev målt. Vurderingen af dødeligheden er baseret på gennenitlige opfølgninger ni år efter.

Analysen fortæller dog ikke noget om hvordan de personer, der havde et højt indhold af D-vitamin i blodet havde opbygget deres reserve. Om det skyldtes lang tid i solen eller om de havde spist mange fisk. Risikoen for hudkræft efter længere tid i solen øger nemlig også dødeligheden, så måske nyder de også solen med måde i lande, hvor den er mere jævnt fordelt året rundt end i Danmark.

 

d-vitamin, fisk, omega-3