Det er meget sværere for deprimerede at stoppe med at ryge, men en gåtur kan bremse trangen til at genoptage uvanen.

Gåture hjælper deprimerede til lettere rygestop

 

Motion kan hjælpe deprimerede, der har vist sig at ryge oftere end raske personer, til at stoppe deres cigaretforbrug.

Mennesker diagnosticeret med depression har brug for en cigaret dobbelt så ofte som rygere, der ikke har mentale problemer.

Det viser en ny undersøgelse fra Concordia University, som er offentliggjort i tidsskriftet Nicotine & Tobacco Research, hvor forskerne også konstaterer, at dem, der har sværest ved at stoppe kan have flere psykiske problemer, end de rent faktisk er klar over.

Mens næsten 20 procent af nordamerikanske voksne ryger regelmæssigt har omkring 40 procent af deprimerede mennesker behov for en smøg regelmæsssigt. Det samme gælder formentlig også i Danmark, hvor et studie fra 2011 baseret på den såkaldte Østerbro-undersøgelse viste at rygere har en dobbelt så stor risiko for at udvikle depression.

Den nye amerikanske undersøgelse understreger desuden at deprimerede har meget sværere ved at holde op med at ryge.

En gåtur er nok

Den angst, trang eller mangel på søvn, der ledsager typiske forsøg på at tage en kold tyrker vil få dem til at længes efter de smøger, de havde afsværget tidligere på aftenen. En person uden klinisk depression er bedre rustet til at afværge rygetrangen.

Men en smule mere motion har vist sig at reducere trangen til den næste cigaret - også selvom det ikke er nok til at lindre symptomerne på depression i sig selv.

Det viser resultaterne af en 18-måneders undersøgelse, hvor forskerne konstaterede, at det blev lettere at holde op med selv den mest basale træning, da abstinenssymptomer blev reduceret bare ved regelmæssige gåture.

Forskningen kastede også lys over, hvordan forsøg på rygestop kan afsløre depression, der ikke er tilstrækkeligt diagnosticeret.

"Vores håb er, at denne undersøgelse vil fortsætte med at bevidstgøre forskere og klinikere om motionens lovende rolle i behandlingen af både depression og rygestop," siger artiklens hovedforfatter Paquito Bernard fra University of Montpellier i Frankrig.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?