Bliv organdonor via Facebook
Tusinder af nye organdonorer har meldt sig til det amerikanske donorregister efter at Facebook sidste år indførte muligheden for at vise om man var organdonor under fanen Livsbegivenhed.
De færreste danskere er klar over at man nu også i Danmark kan opdatere sin Facebook-status som organdonor, men Nyreforeningen håber at opmærksomhed om funktionen ligesom i USA vil medføre en tilgang af nye donorer.
Udviklingen efter at muligheden for at fremlægge sin donorstatus på Facebook blev muligt i maj sidste år tyder i hvert fald på at det kan vende en katastrofal mangel på danske donorer.
Forskere på John Hopkins University har nøje fulgt initiativet og har undersøgt, hvor mange mennesker, der har meldt sig til som organdonorer. Deres resultater er nu offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Transplantation.
På initiativets første dag kom der 13.012 nye online registreringer som organdonor i de 44 stater, undersøgelsen omfattede. Normalt ville 616 amerikanere have registreret sig. I alt har stifteren af Facebook Mark Zuckerbergs initiativ skaffet næsten 40.000 nye donorer.
Forskerne mener, initiativet kan redde menneskeliv og, at det at du via din statusopdatering deler, at du er organdonor, husker andre på at de bør tilmelde sig. Det vil sprede sig som ringe i vandet og opmuntre venner og venners venner til at gøre det samme.
Anonyme vil donere
Facebookfunktionen går udelukkende ud på at gøre opmærksom på, om man er organdonor, men i USA hvor også levende kan donere anonymt, dukker nu stadig flere historier op om syge, der søger nyrer via Facebook.
I Danmark er der også små tegn på tendensen - som f.eks. Facebooksiden ’Giv en nyre til Bente’.
Men herhjemme er egentlige forsøg på at donere organer via sociale medier strandet på, at lægerne ikke ønsker at transplantere mellem to mennesker, der ikke har en nær relation. I mindst et kendt tilfælde, hvor en helt ung pige efter nøjere overvejelse meldte sig online med ønsket om at donere en nyre, sagde lægerne nej på grund af manglende relation mellem hende og den eventuelle modtager.
”Lægerne frygter, at der vil være penge mellem folk. Og det er da også problematisk med anonym donation. Men heller ikke organdonation mellem nært beslægtede er ukompliceret,” siger Malene Madsen, der sidder i Nyreforeningens forretningsudvalg og har fulgt udviklingen om anonyme online-donationer på nært hold.
”Man har jo også hørt om ægtefæller, der bliver skilt efter en donation, og derefter oplever ekstra bitterhed, og om forældre, der synes, de kan tillade sig ekstra meget kontrol med et ungt menneske, som har fået doneret et organ,” siger hun.
Malene Madsen foreslår, at man i sundhedssystemet ansætter en psykolog til at vurdere baggrunden for at man ønsker at donere et organ til en fremmed.
I Nyreforeningen modtager man ca. 5 henvendelser om året fra mennesker, som ønsker at donere anonymt. Og det er selv om muligheden faktisk slet ikke findes herhjemme.
Jan Rishave, næstformand i Nyreforeningen, hilser muligheden for at kunne donere via Facebook velkommen.
”Der er desværre stort behov for nye muligheder. Antallet af organtransplantationer er katastrofalt lavt. Og vi må finde nye veje at formidle på,” siger han.
De seneste to kvartalstal i organregistret har været faldende, og Jan Rishave gætter på, at det var udsendelsen ’Pigen, der ikke ville dø’, der har givet ekstra frygt for lægefejl og for at hjernedød ikke er hjernedød.
I USA venter netop nu 118.000 mennesker på en mulig organdonation. Hver dag dør 18 uden at have fået et nyt organ. I Danmark står ca. 500 på venteliste. Og en gang om ugen dør en dansker, som ikke nåede at få et nyt organ.
Reminder til vennerne
Selvom 40.000 nye tilmeldte er mindre end 0,1 pct. af det samlede antal Facebook brugere, så mener forskerne, at initiativet har en stor effekt og kan redde liv. Teorien er, at det at du via din status opdatering deler, at du er organdonor, husker andre på at de bør tilmelde sig. Det vil sprede sig som ringe i vandet og opmuntre venner og venners venner til at gøre det samme.
Forskerne håber, at ’det evigt levende’ Facebook vil betyde, at organdonation vil forblive i fokus, modsat mange andre storstilede kampagner. Men det store spørgsmål er, om det faktisk er Facebook alene, der har sikret de mange flere tilmeldinger. Eller er det al den medieomtale, som initiativet fik, der er årsagen.
Et andet spørgsmål er om det rent faktisk fører til flere organdonationer. Men allerede i 2009 gik historien om 22-årige Matthew J. Burge fra Iowa verden rundt. I et desperat forsøg på at skaffe en nyredonor til sin far, skrev han ud på Facebook. Allerede efter 24 minutter fik han svar fra en 24-årig Nick Etten. De to unge mænd kendte hinanden, men Nick kendte ikke Matthews 50-årige far, John Burge. På transplantationsdagen lød Nicks opdatering: ”På vej til at gøre dagens gode gerning”. Transplantationen gik godt.
I Danmark findes Facebooksiden ’Jeg har taget stilling’, som har over 100.000 fans. En anden side hedder ’Tag stilling til Organdonation’, der har over 11.000 fans. Facebooksiden ’En nyre – et liv’ var tænkt som en formidlingsside, men den fungerer nu udelukkende som oplysnings- og debatsite.
Der findes flere udenlandske mere eller mindre troværdige sider, som handler om formidling af nyrer.
Vil du på Facebook benytte dig af funktionen og opdatere din status som organdonor eller registrere dig som donor kan du gå ind under punktet ’livsbegivenheder’ og gå ind på ’sundhed og velvære’, hvor organdonation kommer op som første punkt.