Fokuser på det sunde, hvis du taler med din partner om overvægtsproblemer.

Hold mund om din partners vægt

 

Hvis du ønsker, at din partner taber sig, så gør du klogest i at holde din mund om det. Ellers risikerer du, at opnå det stik modsatte.

Både mænd og kvinder har en tendens til at reagere negativt på deres partners velmenende opfordringer til at tabe sig.

At opmuntre ens kæreste eller ægtefælle til at gå på kur kan virke som en rigtig god og støttende ting, men et studie viser nu, at det kan igangsætte usunde vaner som at faste og at tage slankepiller, hvilket igen kan føre til alvorlige spiseforstyrrelser.

”I et parforhold giver man vigtig feedback om hinandens vægt. At opfordre ens nærmeste til at gå på kur, kan dog gøre mere skade end gavn,” siger forsker Marla Eisenberg, associeret professor i sundhed og medicin ved University of Minnesota.

Overspisning

I 2008 og 2009 undersøgte hun næsten 1.300 unge voksne i Minnesota, de var alle i alderen 20 til 31 og i parforhold.

Undersøgelsen er offentliggjort i American Journal of Health Promotion.

Omkring halvdelen af deltagerne sagde, at deres partner opfordrede dem til at gå på kur enten lidt, til en vis grad eller rigtig meget. Mere end 56 pct. sagde, deres partner var på kur for at tabe sig.

Samtidig var halvdelen af både mændene og kvinderne normalvægtige eller undervægtige, 27 pct. var overvægtige og 22 pct. var direkte fede.

Mere end 40 pct. af dem havde været ude i ekstrem slankeopførsel indenfor det sidste år.

Overspisning var næsten dobbelt så hyppigt blandt kvinder, hvis partner i høj grad havde opmuntret dem til at gå på kur, sammenlignet med dem, hvor deres partner slet ikke havde nævnt muligheden. Mens omkring 14 pct. af de kvinder, der blev opfordret til at gå på kur, overspiste, galt det for 25 pct. af dem, hvor partneren havde travlt med at de skulle slanke sig.

Fokuser på sundheden

Forskerne mener, at hvis en partner opfordrer til at man taber sig, oplever man sig utiltrækkende og usexet, hvilket kan være en meget smertefuld følelse.

”Sårende bemærkninger, også selvom de er ment godt, kan øge et dårligt selvbillede og derved risikoen for usunde spisevaner,” siger Marla Eisenberg, der også nævner, at resultaterne gælder for både mænd og kvinder, dog i lidt mere udtalt grad hos kvinder..

Hun foreslår, at hvis man er bekymret for sin partners vægt, bør man i højere grad fokusere på sundheden end på udseendet. Desuden bør man koncentrere sig om at indarbejde sunde vaner på lang sigt frem for korte slankekure.

Partnere bør være forsigtige med at sætte ord på opmuntringer til at tabe sig. Sig hellere sådan noget som: ”Vil du gå en tur med mig efter middagen? Jeg vil elske dit selskab.”

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?