Barnløshed rammer mænd hårdere end kvinder

Mænd føler sig tilsyneladende mere isolerede, deprimerede og vrede over barnløshed end kvinder.
 

Mænds manglende sociale liv bliver forstærket hvis de ikke har fået børn og formentlig derfor lider de mere end kvinder over at være barnløse.

Et nyt - meget lille - britisk studie viser i hvert fald at mænd  føler sig mere isolerede, deprimerede, vrede og kede af det, end kvinder, hvis de ikke har fået børn.

Studiet er netop præsenteret på British Sociological Associations årlige konference i London i går [onsdag 3. april], og viste også, at kulturelle og familiemæssige forventninger var blandt de vigtigste påvirkninger af mænds ønske om at få børn.   Robin Hadley fra Keele University gennemførte en undersøgelse af 27 mænd og 81 kvinder, der ikke var forældre, for at spørge dem om de ønskede at få børn og hvorfor. Hr. Hadley fandt, at 59% af mændene (16) og 63% af kvinderne (51) sagde, at de ville have børn.  

Af de mænd, der ønskede børn:  

  • 50 % (8) havde oplevet isolation, fordi de ikke har nogen børn, sammenlignet med 27% kvinder (14)  
  • 38 % (6) havde oplevet depression, fordi de ikke har nogen børn, sammenlignet med 27% kvinder (14)  
  • 25 % (4) havde oplevet vrede, fordi de ikke har nogen børn, sammenlignet med 18% kvinder (9)  
  • 56 % (9) havde oplevet sorg, fordi de ikke har nogen børn, sammenlignet med 43% kvinder (22)  
  • 56 % (9) oplevede jalousi af dem med børn, sammenlignet med 47% af kvinderne (24)  
  • 69 % (11) havde oplevet længsel efter et barn, sammenlignet med 71% kvinder (36)  
  • Ingen mænd havde oplevet skyld, fordi de ikke har nogen børn, sammenlignet med 16% kvinder (8)  

Hr. Hadley fandt, at påvirkninger på mænd og kvinder, der ønskede at få børn varieret.  

Barnløse kvinder ønske var mere personlige og udtryk for en biologisk trang i forhold til mænd. Mænds ønske var mere udtryk for et kulturelt, samfundsmæssigt og familiemæssigt pres end kvinders ønsker.  

"Der er meget lidt forskning af ønsket om faderskab blandt mænd," siger Hadley.

"Mit arbejde viser, at både barnløse mænd og kvinder behov for at få børn ligger på samme niveau og at mænd lider mere af vrede, depression, sorg, jalousi og isolation end kvinder og lignende niveau af længsel."  

"Dette udfordrer den almindelige opfattelse af, at kvinder er meget mere tilbøjelige til at ville have børn end mænd, og at de konsekvent oplever en række negative følelser mere dybt end mænd, hvis de ikke har børn."  

Siden hans undersøgelse har Hadley interviewet ufrivilligt barnløse mænd. Blandt dem var Russell, 55, der sagde til ham:

"Jeg er 55, chancerne er blevet svagere og svagere og svagere for at jeg nogensinde bliver far, til det punkt nu, hvor det ikke kommer til at ske."  

George, 60, sagde: "Hvis du ikke har børn eller børnebørn så mangler der en dimension i dit liv."  

Martin, 70, sagde til ham: "Hvis jeg havde haft børn, ville jeg have været en rigtig god morfar Måske endda nu oldefar."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?