Skip to main content

Børnebørn holder dig mentalt skarp

{snippet modul199}
 
{module 187}

Børnebørn er for mange en kilde til stor fornøjelse, og hvis du bruger lidt tid hver uge med dem, kan det være med til at holde dig mentalt skarp. Men alt med måde..

Hvis du passer dine børnebørn fem dage om ugen eller mere, så kan det faktisk have en negativ indvirkning på hjernen, viser en ny undersøgelse.

Undersøgelsen omfattede 186 australske kvinder i alderen 57-68 år, som tog tre forskellige tests af deres mentale skarphed. De, der brugte en dag om ugen på at passe børnebørn, havde de bedste resultater i to ud af tre tests. Til gengæld havde de, der passede børnebørn i fem eller flere dage om ugen de dårligste resultater med hensyn til hukommelse og mental processorhastighed.

Forskerne blev overraskede over resultatet, men de opdagede, at jo mere tid bedstemødre brugte til at tage sig af børnebørnene, desto mere følte de, at deres børn stillede krav til dem. Så det kan være en faktor til det uventede fund, siger forskerne til tidsskriftet Menopause .

Tidligere forskning har undersøgt sammenhængen mellem ældres mentale skarphed og niveauet for deres sociale kontakt, men denne undersøgelse menes at være den første, der ser på virkningerne af at se efter ens børnebørn.

"Da bedstemor relationen er så vigtig og fælles social rolle for postmenopausale kvinder, så har vi brug for at vide mere om dens virkninger på kvindernes fremtidige helbred. Denne undersøgelse er en god start," siger dr. Margery Gass, der er administrerende direktør for det nordamerikanske Menopause Society