Skip to main content

Mænd med små testikler er bedre fædre

{snippet modul199}
 
{module 187}

Og den afgørende er-jeg-en-god-far-tjek foregår overraskende nok et sted på din krop, hvor du kun meget sjældent bliver målt og vejet.

Et nyt studie antyder nemlig, at mænd med små testikler har større chance for at være gode og omsorgsfulde fædre.

Eller måske er det omvendt, siger de. Mænd, der passer deres børn godt, får mindre kugler.

Antropologer fra Emory University i Atlanta brugte en MR-scanner til at undersøge 70 glade biologiske fædre i alderen fra 21 til 43. Hver deltager fik også undersøgt sin hjerne mens han så på billeder af sit barn og af et fremmed barn sammen med en fremmed voksen.

Forskerne mener selv, deres undersøgelse er væsentlig.

”Vi ved, at børn med aktive fædre har får en bedre udvikling social, psykologisk og uddannelsesmæssigt. Men alligevel vælger nogle fædre ikke at involvere sig,” siger antropolog James Riling, der ledede forskerteamet.

Undersøgelsen blev offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kuglernes størrelse

Forskerne tog blodprøver for at undersøge testosteron niveauet, og de MR-scannede mændenes testikelstørrelser, hvorefter de kiggede efter aktivitet i den del af hjernen, som man forbinder med omsorg for ens afkom.

I mens svarede fædrenes koner på spørgsmål om, hvor involverede mændene var i at tage sig af deres børn. Om de skiftede ble og gjorde helt almindelige ting som at tage dem til lægen osv.

”Størrelsen på fædrenes testikler og på testosteronniveauet var forbundet med den indsats de gjorde som fædre,” siger forskerne.

”Og størrelsen var omvendt proportionalt forbundet omsorgsrelateret hjerneaktivitet, når fædrene så på billeder af deres egne børn.”

Forskerne påstår ikke, at kuglernes størrelse siger alt om fædrenes evner til at passe deres børn. Og de antyder tilmed at årsag og virkning kan være den anden vej rundt.

Og hermed antyder de endnu en interessant og måske skræmmende sammenhæng: Dine testikler bliver måske ligefrem mindre af at passe børn….

Undersøgelsen begyndte med en ret simpel tanke - Dyr deler deres tid op mellem at parre sig og at passe deres afkom. Tidligere studier har vist, at mindre testosteron fører til mindre parring og mere tid til at passe afkommet. Så forskerne spurgte sig selv, om det samme var tilfældet hos mennesker.

Tid til parring

Og deres forskning viser, at der faktisk godt kan være en afvejning mellem indsatsen ved parringen og indsatsen som forældre.

Men forskere antyder dog også, at det ikke har så meget at gøre med kuglernes egentlige størrelse som det har med testosteron produktionen. Og lige for en ordens skyld – størrelsen afgør ikke, hvor meget sæd, der produceres, hvilket jo er vigtigt for evnen til at få børn.

Selv erkender forskerne, at der skal flere undersøgelser til for at se den rette sammenhæng.

Men James Riling håber, at hans undersøgelse kan bidrage til en større forståelse af de mange faktorer, der har indflydelse på fædres opførsel overfor deres børn. Måske vil man endda medicinsk kunne hjælpe fremtidige fædre, der har problemer med at knytte bånd til deres små børn.

Kritikere af undersøgelsen mener, at forskerne denne gang kun har kradset i overfladen af sammenhængen. Der skal mere forskning siger det – hvis altså nogen mænd vil lægge kugler til…