Par med store aldersforskelle klarer kriser dårligt

Er der en stor aldersforskel på dig og din partner, så er det tvivlsomt om jeres forhold klarer sig igennem en krise.

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Colorado, der har undersøgt hvordan aldersforskelle påvirker parforholdstilfredshed - både på kort og lang sigt.

Undersøgelsen har fulgt tæt på 10.000 australske ægtepar over en periode på 13 år i HILDA-undersøgelsen (Household, Income and Labor Dynamics in Australia), en longitudinel undersøgelse, der startede i 2001. Deltagerne blev hvert år bedt om at besvare spørgeskemaer om forskellige aspekter af livtilfredshed.

 

Overordnet viser undersøgelsen, at både mænd og kvinder med en yngre partner er mere tilfredse i de første 6-10 år af parforholdet.

Ikke overraskende viser resultaterne, at mænd rapporterede større ægteskabelig tilfredshed, når de var parret med en yngre ægtefælle, især i de tidlige års ægteskab. Men det omvendte ser også ud til at være sandt.

"Vi finder, at mænd, der er gift med yngre koner, er mest tilfredse, og mænd, der er gift med ældre kvinder, er mindst tilfredse," siger Terra McKinnish, professor i økonomi ved CU Boulder og medforfatter af den nye studie, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Population Economics.

"Kvinder er også særlig utilfredse, når de er gift med ældre ægtefæller og især tilfredse, hvis de er gift med yngre mænd."

Den tidlige tilfredshed forsvinder dog hurtigt efter 6-10 års ægteskab hos par med et stort aldersgab.

"Med tiden bliver de mennesker, der er gift med en meget ældre eller yngre ægtefælle, tilbøjelige til at opleve et større fald i ægteskabelig tilfredshed sammenlignet med folk, der er gift med jævnaldrende ægtefæller," siger McKinnish.

En mekanisme bag dette fald kan være at aldersforskellen påvirker parrets evne til at reagere på negative økonomiske chok, som f.eks. arbejdsløshed, forklarer McKinnish.

"Vi så på, hvordan par reagerer på negative chok og især hvis de oplever et stort negativt økonomisk chok eller forværring af deres husstandsindkomst," siger hun.

"Vi fandt ud af, at når der er en stor aldersforskel, har par en tendens til et meget større fald i ægteskabelig tilfredshed, når de står over for et økonomisk chok, end par, der har en meget lille aldersforskel."

En mulig forklaring på dette er at jævnaldrende par er mere synkroniserede med livsbeslutninger, der påvirker begge partnere (som børn og generelle udgifter) og dermed bedre rustet til at tilpasse sig et negativt økonomisk chok.

Men hos par med et større aldersgab kan en uventet økonomisk chok afsløre underliggende spændinger og uoverensstemmelser.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?