Mænd er mere tilfredse med deres eget liv, hvis deres kone er tilfreds med forholdet.

Kvinders lykke er vigtigere end mandens

 

Mænd bliver mere tilfredse med deres eget liv, hvis deres hustru er lykkelig i ægteskabet.

Det er resultatet af en undersøgelse fra Rutgers University, hvor forskere har spurgt 394 ægtepar om deres ægteskab, der i gennemsnit havde varet 39 år.

"Jeg tror, at det handler om, at når en kone er tilfreds med ægteskabet, har hun tendens til at gøre meget mere for sin mand, som har en positiv effekt på hans liv," siger Deborah Carr, der er professor ved Institut for Sociologi og Institut for Kunst og Videnskab.

"Og fordi mænd har en tendens til at tale mindre om deres relationer og utilfredshed med ægteskabet påvirker det måske ikke deres koner."

Sammen med Vicki Freedman, der er forskningsprofessor ved University of Michigans Institute for Social Research, har Carr offentliggjort en undersøgelse i Journal of Marriage and Family om ægteskabelig kvalitet og lykke blandt ældre voksne.

Undersøgelsen adskiller sig fra tidligere forskning fordi den har undersøgt de personlige følelser hos begge ægtefæller for at finde ud af, hvordan de påvirkede det psykologiske velbefindende hos begge parter.

Forskerne analyserede data fra de 394 par, der var del af en national undersøgelse af indkomst, sundhed og handicap i 2009 og hvor mindst en af partnerne var over 60 år.

For at vurdere ægteskabelig kvalitet, blev de bl.a.a spurgt om deres ægtefælle værdsætter dem, argumenterer med dem, forstår deres følelser eller går dem på nerverne. De blev også bedt om at føre detaljerede dagbøger over hvor glade de havde været i de sidste 24 timer mens de var igang med aktiviteter som shopping, huslige gøremål eller så fjernsyn.

De involverede i undersøgelsen vurderede i gennemsnit deres generelle tilfredshed med tilværelsen som høj - typisk fem ud af seks point - og ægtemænds vurderinger af deres ægteskab var lidt mere positive end deres koners.

"Når begge ægtefæller er i et godt selvvurderet ægteskab, blev det forbundet med større livstilfredshed og lykke," siger Carr.

Kvinders sygdom påvirker ikke mænd

Alligevel viste undersøgelsen også, at mens hustruer blev mindre glade, hvis deres ægtefælle blev syg, så blev ægtemændene ikke mindre glade eller tilfredse, hvis deres koner blev syge.

"Vi ved, at når en partner bliver syg, så er det konen, der oftest udviser den forældreadfærd, som kan være en stressende oplevelse," siger Carr.

"Men oftest er det ikke hendes mand, men en datter, der tager sig af hende, hvis hun bliver syg."

Undersøgelsen er vigtig, siger forskerne, fordi kvaliteten af et ægteskab kan påvirke sundheden og velbefindende hos ældre personer.

"Kvaliteten af et ægteskab er vigtigt, fordi det er en stødpude mod de helbreds-nedbrydende effekter af stressfaktorer i alderdommen og også hjælper par med at håndtere vanskelige beslutninger om sundhed og medicinsk beslutninger," siger Carr.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?