7 råd: Sådan holder du dine blodkar unge til du bliver 70

Forestil dig at have de samme, smidige, sunde blodkar som en 20-årig helt indtil du bliver 70 år. Det er muligt, men kræver at du efterlever en række sunde råd.

 

Det er muligt, men kræver at du følger en række sunde råd, antyder en ny undersøgelse fra Boston University School of Medicine, hvor forskerne har gennemgået data fra 3.200 voksne over 50 år, der har deltaget i det såkaldte Framingham Heart Study.

Med tiden stivner blodkarrene og blodtrykket øges, hvilket fører til en betydelig risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde, siger Dr. Teemu Niiranen, der står bag den nye undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Hypertension.

Hjertesygdom er i virkeligheden en livsstilssygdom, hvor et stillesiddende liv med dårlige spisevaner, der er kendetegnende ved den vestlige kultur, belaster os, forklarer Niiranen.

"Når du bliver over 70 år, er det svært at opretholde en normal vaskulatur - det er muligt, men det er meget udfordrende," siger han.

Men i mange indfødte jæger-samler samfund er højt blodtryk undtagelsen, ikke reglen, fortæller han. De lever af jagt og indsamling af planter som bær, nødder og salat.

Så hvis du spiser rigtigt, træner og forbliver slank har du e chance for at modvirke den aldersrelaterede forringelse af blodkarrene.

Det understreger den nye undersøgelse, der også viser at genetik ikke spiller en større rolle end livsstil for at holde blodårene unge.

"Vi fandt ikke nogen magisk kugle, der sikrede at folks blodkar forblev unge," siger Niiranen.

"Det ser ud til, at det bare handler om at have en meget sund livsstil."

At undgå at udvikle diabetes var nøglen til at holde blodårene unge, fortæller han.

Et lavt kolesteroltal bidrager også til at sikre sunde blodkar.

Undersøgelsen viste at deltagere, der levede op til seks af de syv sunde hjerteråd fra American Heart Association, var 10 gange mere tilbøjelige til at have sunde blodkar, når de blev ældre.

Hjerteforeningens 7 råd er:

  1. Hold blodtrykket normalt
  2. Hold kolesterol lavt
  3. Hold blodsukkeret nede
  4. Vær aktiv
  5. Spis sundt
  6. Undgå overvægt
  7. Undgå rygning

Folk, der havde sunde blodkar, havde en 55 procent lavere risiko for at udvikle hjertesygdomme eller slagtilfælde, siger Niiranen.

"Vi har måske ikke fundet ungdommens springvand, men vi ved nu, hvad der kan holde dine arterier unge," siger medforfatter dr. Byron Lee, der er professor i medicin og direktør for elektrofysiologiske laboratorier og klinikker ved University of California, San Francisco.

"Enkle ting som at spise rigtigt, holde sig aktiv og styre dit blodtryk og kolesteroltal synes at bremse og endda stoppe ​​arterierne i at blive stive, hvilket engang blev anset for at være uundgåeligt," siger han, der håber at undersøgelsen vil anspore flere mennesker til at vælge en sund livsstil.

Forskerne fandt frem til deltagerne sunde blodkar i form af normalt blodtryk og smidige blodkar ved at måle såkaldt pulsbølgehastighed.

Samlet set havde lige under 18 procent af deltagerne sunde blodkar. Yngre deltagere var mest tilbøjelige til at have sunde blodårer, viste undersøgelsesresultaterne.

Men mens omkring 30 procent af dem i alderen 50-59 havde sunde blodkar, gjaldt det kun en procent af dem over 70 år. Og det var langt oftest kvinder.

"Det er muligt for alle at beholde en 20-årigs hjertekar-system i alderdommen, men det kræver meget hårdt arbejde," siger Niiranen.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?