Tarmbakterier sikrer dig et sundt, langt liv

Bakteriekulturen i tarmsystemet hos mennesker, der bliver 100 år, er ofte lige så sund som hos 30-årige.

 

Det viser en ny international undersøgelse, hvor forskere har undersøgt tarmbakterier hos mere end tusind kinesere og sammenlignet med deres alder.

Deltagerne var fra 3 til over 100 år og angiveligt ekstremt sunde uden nogen kendte helbredsproblemer og ingen familiehistorie af sygdom. Resultaterne viste en direkte sammenhæng mellem sundhed og mikrober i tarmen.

"Det stiller spørgsmålet - vil du leve længere og sundere, hvis du kan holde dig aktiv og spise godt, eller er sund aldring præget af bakterierne i tarmene?" spørger Gregor Reid, professor ved den vestlige Schulich School of Medicine & Dentistry and Scientist ved Lawson Health Research Institute i London.

Undersøgelsen viste, at den samlede mikrobiotasammensætning hos sunde gamle var den samme som hos mennesker, der var årtier yngre, og at tarmens bakteriekultur ikke var meget forskellig fra 30 til over 100 år.

"Den vigtigste konklusion er, at hvis du er latterligt sund og 90 år gammel, er din tarmmikrobiota ikke så forskellig fra en sund 30-årig," siger Greg Gloor, der er chefforsker på studiet, som er offentliggjort i tidsskriftet mSphere.

Hvad der er årsag og virkning er uklart, men undersøgelsens forfattere påpeger, at bakteriekulturens mangfoldighed var fællestrækket hos de mange sunde deltagere.

"Dette demonstrerer, at opretholdelse af mangfoldighed i din tarmes bakterikultur med alderen er en biomarkør for et langt sundt liv, ligesom lavt kolesterol er en biomarker for et sundt kredsløbssystem," siger Gloor.

Forskerne foreslår, at man ved at nulstille en ældre persons mikrobiota til en 30-årigs kan bidrage til at fremme sundheden. Det kan måske ske ved såkaldt fæcestransplantation, hvor man populært sagt tager afføring fra en sund person og giver det til en usund eller ældre person.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?