Derfor bliver du svagere efter overgangsalderen

Overgangsalderens reduktion af østrogen-produktionen er forklaringen på at dine muskler svækkes med alderen.

Det viser en ny finsk undersøgelse, hvor forskere fra Jyväskylä Universitet har vist, at østrogen virker som en regulator af musklernes energi metabolisme - altså stofskiftet - og dermed muskelcellernes levedygtighed.

Overgangsalderen medfører ophør af æggestokkenes østrogenproduktion og udover en forringet ​​muskelfunktion, så øger den også risikoen for metaboliske sygdomme som hjerte-problemer og diabetes. Selv om en sund livsstil ikke øger mængden af ​​østrogen, så reduceres risikoen.

 

De mest almindelige symptomer på overgangsalderen er hede- og svedeture, humørsvingninger, søvnløshed og undelivsproblemer. Men den meget mindre østrogenproduktion er imidlertid også forbundet med en acceleration af aldersforandringer i mange væv - især kendt fra knogleskørhed.
Men virkningerne af østrogen på muskler har hidtil ikke været almindelig kendt.

"Det er allerede fastslået, at det mandlige testosteron er en vigtig regulator af muskelstørrelse. Nu har vi påvist, at også det kvindelige steroid, østradiol, har en betydelig regulerende rolle for musklerne," siger Eija Laakkonen fra Gerontology Research Center ved Jyväskylä Universitet.

I den finske undersøgelse deltog 24 præ- og postmenopausale kvinder. Deltagerne før overgangsalderen var 30-34 år gamle, mens deltagerne over var 54-62 år.

Ved at undersøge proteinindholdet i musklerne og sammenligne med deltagernes alder, menopausale status og anvendelsen af ​​østrogenholdig hormonbehandling, var forskerne i stand til at identificere 1.353 proteiner og kvantificere 762 af dem.

I alt blev 145 af proteinerne for første gang forbundet med skeletmuskulaturens aldring.

Skeletmuskulaturen er vigtig for hele kroppens metabolisme og derfor er resultaterne vigtige for at kunne bekæmpe den forhøjede risiko for metaboliske sygdomme forbundet med aldring.

"Disse resultater hjælper med at forstå, hvorfor kvinders muskler i overgangsalderen bliver mindre og deres muskelstyrke formindskes," forklarer Dr. Laakkonen, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Aging Cell.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen