Derfor skal du træne på tom mave
Træner du for at tabe dig, så er det ikke ligegyldigt om du lige har spist eller fastet før.
En ny undersøgelse har undersøgt forskellen i reaktionen på fedtvævs genaktivitet efter træning, når man enten har spist eller fastet. Undersøgelsen fra University of Bath i Storbritannien sætter fokus på de forskellige roller, som fedt spiller for virkningerne af motion.
Forskerne studerede en gruppe overvægtige mænd, der ved to forskellige lejligheder gik 60 minutter med 60 procent maksimal oxygenforbrug. Den ene gang var på tom mave og den anden gang var to timer efter indtagelse af et kalorie- og kulhydratrigt morgenmåltid. Forskerne tog flere blodprøver før og efter træningen. Forskerne indsamlede også fedtvævsprøver umiddelbart før og en time efter gåturen.
Genaktiviteten i fedtvævet varierede signifikant i de to forsøg. Aktiviteten af to gener, PDK4 og HSL, øgedes da mændene fastede og trænede, men blev mindre når de havde spist før træningen.
Stigningen i PDK4-aktiviteten indikerer sandsynligvis, at ophobet fedt blev brugt som brændstof under træningen i stedet for kulhydraterne fra den seneste måltid.
HSL-aktiviteten øges typisk når fedtvæv anvender oplagret energi for at understøtte øget motion, forklarer Dylan Thompson, som er medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism.
"Resultaterne styrker den opfattelse, at fedtvæv ofte har flere konkurrerende udfordringer," siger Thompson. Efter et måltid er fedtvævet optaget af at reagere på måltidet og derfor vil motion på dette tidspunkt ikke stimulere de samme gavnlige ændringer i fedtvævet. Dette betyder, at træning når man faster, kan fremprovokere mere gunstige ændringer i fedtvævet, og dette kan være gavnligt for helbredet på lang sigt," bemærker han.