Skip to main content

Husstøv kan øge risikoen for overvægt

Støver din stue, så risiker du at din manglende rengøring gør dig fed.

Det antyder en ny undersøgelse fra Duke University i North Carolina, hvor forskere har undersøgt om almindeligt husstøv kan påvirke fedtceller.

For selv om dårlig kost og mangel på fysisk aktivitet er de vigtigste årsager til fedme har tidligere undersøgelser også vist, at almindeligt miljøforurenende stoffer spiller en rolle.

Og ifølge den nye undersøgele kan selv små mængder husstøv, der indeholder mange af disse forbindelser, anspore fedtceller til at akkumulere flere triglycerider eller fedtceller - i hvert fald i laboratorieforsøg.

Hormonforstyrrende stoffer (EDC) er syntetiske eller naturligt forekommende stoffer, der kan forstyrre eller efterligne kroppens hormoner. EDC'er kan f.eks. være flammehæmmere, ftalater og bisphenol-A, der er kendt for deres potentielle virkninger på såvel reproduktive, neurologiske som immunfunktioner.

{snippet start}

Dyreforsøg tyder også på, at tidlig udsættelse for visse EDC'er kan forårsage vægtforøgelse senere i livet, og er derfor blevet kaldt obesogener (fedmestoffer). Nogle producenter har reduceret brugen af ​​EDC'er i produkter, men mange findes stadig i forbrugsvarer og dukker op i indendørs støv, som kan indåndes, indtages eller absorberes gennem huden.

US Environmental Protection Agency vurderer, at børn hver dag indtager 50 mg husstøv.
Forskerne fra Duke University ønskede derfor at finde ud af, om stofferne i husstøv kunne have en virkning på fedtceller.

Forskerne indsamlede prøver af indendørs støv fra 11 boliger i North Carolina og afprøvede ekstrakter fra prøverne på 3T3-L1 celler, der er forstadier til fedtceller (preadipocytter), fra mus. De bruges ofte til at teste forbindelser for potentielle virkninger på akkumulering af triglycerider, der er en type fedt.

Udtag fra syv af de 11 støvprøver fik preadipocytterne til at udvikle sig til modne fedtceller og akkumulere triglycerider. Uddrag fra ni prøver ansporede cellerne til at dele sig, hvilket medførte en større mængde preadipocytter.

Kun en støvprøve havde ingen effekt. Blandt de 44 individuelle husholdningsforurenende stoffer, der blev testet, havde pyraclostrobin (et pesticid) og den flammehæmmende TBPDP samt ftalater de stærkeste fedtproducerende virkninger.

Resultaterne tyder på, at blandingen af ​​disse kemikalier i husstøv fremmer ophobningen af ​​triglycerider og fedtceller, mener forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Environmental Science & Technology.

Helt ned til tre mikrogram - langt under støvmængden, børn udsættes for dagligt - forårsagede målbare virkninger.

Derfor mener forskerne også, at husstøv er en sandsynlig kilde til udsættelse for kemikalier, der kan forstyrre stofskiftet, især hos børn.