Skip to main content

Sådan er jeg sluppet af med min daglige migræne

Ved at ændre kosten, så den indeholder mindre tyramin, er det lykkedes journalisten Helle Torpegaard at undgå sine daglige migræneanfald, så hun i dag kun sjældent rammes af de ulidelige smerter. Nu har hun skrevet en bog med titlen Migrænekuren.

{snippet start}

Det har dog krævet lang tids research at finde frem til den kost, som hun kan tåle eller som sætter gang i migræne-anfaldene.

Lige som mange andre ofre for migræne havde hun foretaget mange småforsøg på at ændre kosten, men uden større held, indtil hun på en rejse i Kina i 2014 opdagede at hendes migræne blev kraftigt reduceret fra daglige anfald til kun to i løbet af 14 dage.

Det kunne kun skyldes maden og det satte hende og medforfatter Kirsten Husum igang med en systematisk gennemgang af videnskabelige undersøgelser for at finde en forklaring.

Ligesom mange andre faldt de over stoffet tyramin, der i mange år har været en af de hovedmistænkte i mange migrænetilfælde, men ingen har hidtil knækket koden til at undgå migræneanfaldene.

Men det er i hvert fald lykkedes for Helle Torpegaard, der i bogen Migrænekuren giver en overbevisende forklaring på hendes helbredelse efter et liv med daglige smerter - en forklaring, der også vil kunne hjælpe hundredetusinder af andre migrænikere.

En væsentlig del af problemet er, at maden i det vestlige køkken ofte har mange dage på bagen før vi spiser det, hvilket kan betyde, at mængden af tyramin forøges. Derfor kan der også være store variationer i, hvordan maden påvirker risikoen for migræne-anfald - selv for den enkelte person.

Tyramin dannes i maden ved nedbrydning af aminosyren tyrosin, der er en såkaldt essentiel aminosyre, som vi kun kan få gennem kosten. Når fødevarer bliver gamle, øges mængden af tyramin, der i kroppen kan medvirke til at trække blodkar sammen. For de fleste mennesker er det ikke et problem, fordi enzymer i kroppen normalt nedbryder tyramin så hurtigt, at det ikke kommer ind i blodet.

Ifølge forfatterne tyder noget på, at nogle migrænikere – måske på grund af en arvelig genfejl – kun producerer lidt af enzymet og derfor nedbryder tyramin langsomt.

Ved at gennemgå alle undersøgelser og sammenligne med fødevaredatabaser har forfatterne lavet tre omfattende lister over madvarer, som

1: de fleste kan spise (GRØN)
2: man skal være opmærksom på (GUL)
3: man skal undgå (RØD)

Problemet er - som forfatterne erkender - at det for mange kan være en hård kur at undvære mange selvfølgelige madvarer i det vestlige køkken. Og dertil kommer, at migræne bliver trigget af forskellige madvarer.

Det er derfor vigtigt at holde sig til den grønne gruppe i den første testmåned under kuren. Og selvom mange sikkert vil savne noget af deres yndlingsmad, så er der rigelig mulighed for at spise både sundt og usundt i den grønne gruppe.

Listerne over de forbudte varer i den røde gruppe er også lang - og mange vil sikkert korse sig over ikke at måtte spise brød lavet på gær, men det har kuren også råd for.

Forfatterne har lavet en madplan for den første testmåned, hvor man alene følger den grønne gruppe, som gør det nemmere at komme igang.

Opdagelsen af årsagen til migrænen har ændret Helle Torpegaards liv og givet hende helt ny energi. Som hun skriver i dette lille uddrag fra bogen:

Migrænekuren

"Det kan være utroligt vanedannende ikke at have hovedpine og migræne.

Tidligere var smerterne en fast følgesvend for Helle, men efter at hun har levet uden, så er hovedpine og migræne i dag næsten ikke til at holde ud for hende!

Derfor var der nærmest krise, da Helles migræne pludselig kom igen i forsommeren 2018, selv om hun spiste fra grøn kolonne.

Fremtiden uden migræne blev pludselig utopisk. Bogprojektet var også tæt på at blive skrottet - man kan jo ikke skrive en bog om en migrænekur, hvis kuren ikke virker.

Der gik to-tre uger, før der pludselig gik et lys op for hende. For der var jo noget, som var anderledes, end det havde været siden sidste eftersommer, hvor hun begyndte på kuren. De friske, lækre vandmeloner, som netop var kommet frem i supermarkederne, og som til stor fornøjelse blev fortæret hver eneste dag i salaten.

Vandmelon, som stod i grøn kolonne!

Kunne det være det?

Helle undlod vandmelon, og den nærmest daglige migræne forsvandt igen og har været væk siden.

Dette blot medtaget for at sige:

Selv vi, der har totalt fokus på fødevarer, kan miste overblikket - derfor er det så vigtigt at skrive ned hver dag, alt hvad du spiser.

Også selv om du kun spiser efter grøn kolonne. Husk, at du skal notere præcist - det er f.eks. ikke nok at skrive ’ris, kød og grøntsager’.

Du skal skrive, hvilken slags kød og hvilke grøntsager, du har fået.

Giv ikke bare op! Det kan være en lille ting, du spiser, som gør hele forskellen.

Vær opmærksom på din mad og dine symptomer. Og naturligvis også på, om andre triggere kan spille ind."

Læs mere om kuren og køb bogen på migrænekuren.dk