Smerteintensiteten stiger for rygere også selv om de har droppet smøgerne.

Rygning forværrer kroniske smerter

Rygere og tidligere rygere er mere følsomme over for smerter end ikke-rygere.

 

Det viser i hvert fald resultaterne af en stor norsk undersøgelse, det norske Tromsø Studie, der blev præsenteret på kongressen for The European Pain Federation EFIC i Firenze, Italien.

"Indtil nu har forskning i nikotin og smerte vist modstridende resultater. Nogle eksperimentelle studier har vist, at cigaretter og nikotin mindskede følsomheden over for smerte, mens observationsstudier har vist, at rygere havde højere risiko for akutte og kroniske smerter. Vores mål var at undersøge sammenhængen mellem rygning og smertefølsomhed," siger undersøgelsens forfatter Dr. Aslak Johansen fra Universitetshospitalet i Nordnorge i Tromsø.

10.364 personer deltog i undersøgelsen, hvoraf 22,1 procent af kvinderne og 18,8 procent af mændene var rygere, mens 38,6 procent af kvinderne og 46,8 procent af mændene var tidligere rygere. Deltagernes smertetolerance blev vurderet med den såkalte koldpressor-test.

"Rygerne viste sig at have den laveste tolerance over for smerte fremkaldt af koldt vand fulgt af tidligere rygere, mens mænd og kvinder, der aldrig havde røget havde den højeste smerte tolerance," siger dr Johansen.

"Disse resultater tyder på, at nikotinforbrug medfører en langsigtet hyperalgesisk effekt."

Betydning af depression

Forbindelsen mellem rygestatus, kroniske smerter og depression er blevet analyseret i en skotsk undersøgelse, der også blev præsenteret på EFIC kongressen.

"Mange undersøgelser viser, at andelen af rygere er højere blandt kroniske smertepatienter end hos den almindelige befolkning, og at rygere rapporterer større smerteintensitet og føler sig mere handikappede," siger dr Oliver van Hecke fra University of Dundee i Skotland.

"Beviser fra smerteklinikker tyder på, at depression kan spille en rolle i sammenhængen mellem rygning og kroniske smerter. Vi har nu undersøgt dette ved hjælp af data fra en stor befolknings-baseret undersøgelse," siger han.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Smerter | jan 22, 2013

Massage dæmper kroniske smerter

Massage reducerer betændelse og fremmer væksten af nye mitokondrier i…

Analysen fokuserer på data fra det skotske Family Health Study med 24.042 deltagere, hvoraf 36 procent angav, at de har lidt af en eller anden form for kroniske smerter.

"Kroniske smertepatienter, der røg, oplevede større gennemsnitlig smerteintensitet i forhold til ikke-rygere og tidligere rygere samt et højere gennemsnitlig niveau af smertehandikap," siger dr van Hecke."

Smerteintensitet er påvirket af forholdet mellem rygning og depression, men til gengæld viste undersøgelsen at opfattelsen af rygerelateret smertehandikap ikke blev påvirket af depression, tilføjer han.

Tags: smerter, depression, rygestop

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?